Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Moet ik fee betalen omdat ik opgezegd heb?

Sinds januari 2020 ben ik zzp-er. Ik ben personal trainer en heb sinds ... de fee betaald aan SPORTSCHOOL om gebruik te mogen maken van de sportfaciliteiten. Ik betaal een vast
bedrag per maand en mag mijn eigen klanten trainen binnen SPORTSCHOOL. Toen tijdens de eerste lockdown de fitnesscentra moesten sluiten heb ik geen fee hoeven betalen aan SPORTSCHOOL. Op eigen initiatief stuurden zij mij elke maand gedurende de lockdown een nota en vervolgens een creditnota omdat ik niet terecht kon in de sportruimte. Toen de sportscholen weer open mochten heb ik opnieuw gebruik gemaakt van de faciliteiten en keurig de facturen betaald. Toen tijdens de tweede lockdown de sportscholen opnieuw dicht moesten, kreeg ik opnieuw elke maand een factuur en zodra duidelijk werd dat de sportscholen nog niet open mochten kreeg wederom een creditfactuur en hoefde ik niet te betalen. Heel coulant van SPORTSCHOOL dat ze dit gedaan hebben. Gedurende de lockdown heb ik zelf een buitenruimte gecreƫerd, daar kon ik dan toch een aantal van mijn klanten ontvangen. SPORTSCHOOL bood per 18 januari ook de mogelijkheid om buiten te sporten, maar eigen klanten gingen voor en er was geen beschutting of afdak. Ik kon daar dus beperkt terecht en mijn klanten stonden in de regen en kou, zonder beschutting. Ik heb hier geen gebruik van gemaakt. Dat heb ik ook aangegeven en gemeld dat ik zelf een plekje had gemaakt waar mijn klanten terecht konden. Op mijn eigen plek stonden ze wel droog en beschut. Dit was, op dat moment, geen probleem voor SPORTSCHOOL. Ik bleef ook "gewoon" elke maand dat de sportscholen gesloten bleven een creditnota ontvangen. In maart zag ik een ruimte te huur staan en ben gaan informeren en inventariseren of het voor mij haalbaar was om een volledig eigen studio te openen. Dat is uiteindelijk gelukt. Op 21 april heb ik opgezegd bij SPORTSCHOOL.

SPORTSCHOOL ging, mede door de situatie met corona, akkoord met een opzegtermijn van 3 maanden en wel april, mei en juni. Voor april had ik al een factuur en creditfactuur ontvangen. De sportscholen gingen op 19 mei open, toen kon ik dus eindelijk weer bij SPORTSCHOOL terecht in de ruimte waarvoor ik de fee betaalde. Mijn eigen studio was nog niet de klaar, ik kon die ruimte pas huren vanaf 01-07-2021. Plotseling kreeg ik opnieuw een factuur van SPORTSCHOOL voor de maand april. Nadat ik opgezegd had vond SPORTSCHOOL ineens dat ik toch moest betalen voor de maand april. Tijdens de eerste en tweede lockdown kreeg ik steeds op initiatief van SPORTSCHOOL een creditnota voor de fee als ik geen gebruik kon maken van de ruimte. Totdat ik opzegde, toen moest ik ineens wel gaan betalen voor periodes dat ik geen gebruik kon maken van de ruimte. Ik heb hier diverse mails over geschreven en gevraagd of we dit rustig konden bespreken. Dat is niet gelukt. Ik heb vervolgens de fee van mei door 31 dagen gedeeld en maal 13 dagen die ik daadwerkelijk de ruimte kon gebruiken. Dat bedrag heb ik betaald. De maand juni heb ik ook gewoon voldaan. Ik heb aangegeven bij SPORTSCHOOL dat ik niet begrijp dat nu wel moet betalen omdat ik opzeg. Ik heb 3 maanden opzegtermijn, in mijn overeenkomst staat nergens dat dit betaalde maanden moeten zijn. SPORTSCHOOL heeft het initiatief genomen tot credit nota en is akkoord gegaan met opzegtermijn april, mei en juni. Vervolgens krijg ik achteraf alsnog facturen en boze mails die vol staan met verwijten. De relatie was prima, we hebben steeds goed samengewerkt, elkaar geholpen en alles besproken als dat nodig was. Nu ik heb opgezegd, verandert de relatie 180 graden. Ik heb nogmaals gevraagd om er samen over te praten, maar dat wilden ze bij SPORTSCHOOL niet, ze bleven bij hun standpunt. Ik wist niet goed wat te doen en heb afgewacht. Ik heb nog tweemaal een herinnering ontvangen. Vandaag kreeg ik een mail van een incassobureau, dat ik alsnog moet betalen inclusief incassokosten. Ik vind het bizar dat ik plotseling moet betalen omdat ik opzeg. Als ik niet had opgezegd, had ik de maand april en het eerste deel van mei niet hoeven te betalen.

Of er een fee betaald moet worden bij opzegging is afhankelijk van wat er in de overeenkomst/het contract staat. Gaat het openstaande bedrag over de maand juli?

U heeft volgens mij heel redelijk gehandeld door in mei te betalen voor de dagen dat u gebruik heeft kunnen maken van de faciliteiten. Als ik uw verhaal lees is dit eigenlijk hetzelfde wat de sportschool al die tijd op eigen initiatief heeft gedaan.

Wat betreft de duur van de opzegtermijn, deze is afhankelijk van wat er in de overeenkomst staat. Daarnaast kunt u altijd in onderling overleg afwijken van bepaalde regels. Als in de overeenkomst zou staan dat het om drie volledige kalendermaanden gaat, maar de sportschool gaat akkoord met een opzegtermijn die afloopt op 30 juni dan zijn zij daar zelf mee akkoord gegaan.

Het is belangrijk om snel te handelen aangezien er al een incassobureau is ingeschakeld. Desgewenst kunt u contact met mij opnemen om te kijken of ik u kan bijstaan.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag