Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Moet ik ex terugbetalen nadat restschuld voldaan is?

2008 gingen we uit elkaar en hielden een restschuld eigen woning over van ongeveer €45000. De rechter sprak uit dat die voor mijn rekening was, ik betaalde gemiddeld €400 per maand af. De schuldeiser vond dat mijn ex ook €75 per maand moest bijdragen en blijkbaar was dit een overruling van de gerechtelijke uitspraak.
Nu is de totale som afbetaald en eist mijn ex de terugbetaling van de maandtermijnen die zij moest betalen van de schuldeiser. Haar advocaat sommeert mij binnen 4 weken €10.700 euro over te maken. Ik heb nooit gevraagd of ze wilde meebetalen, heb altijd mijn verplichtingen aan de schuldeiser voldaan.
Ben ik nu verplicht haar terug te betalen???

Een rechterlijke uitspraak kan niet zomaar overruled worden. Ook niet door een schuldeiser.
Het zal er van af hangen of de betaling van uw ex gezien kan worden als betaling uit eigen beslissing of dat zij (zoals zij waarschijnlijk zegt) onverschuldigd (zonder reden) heeft betaald. Daarnaast is het dan nog de vraag of zij u daarvoor kan aanspreken of dan bij de schuldeiser moet zijn. Zij heeft namelijk niet u betaald, maar de schuldeiser.

Ook buiten een rechterlijke uitspraak om mag iemand zelf bepalen of ze iemand mee wil helpen af te betalen. Als daar verder geen afspraken over worden gemaakt en het gebeurd vrijwillig, kan er niet zomaar gezegd worden dat u alles maar terug moet betalen.

Maar uiteindelijk zal het van de precieze omstandigheden van het geval afhangen. Op basis van de huidige informatie weet ik te weinig om u een grondig advies te geven.

U kunt desgewenst vrijblijvend contact met mij opnemen om de zaak en/of eventuele vragen te bespreken.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag