Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Moet ik de aanbetaling terug betalen van chalet?

Ik heb een chalet. Vorig jaar te koop gezet. Degene die er nu inzitten hebben een aanbetaling gedaan om hem te kopen. Hun huis was nog niet verkocht. Nu na 14 maanden willen ze hem ineens niet meer kopen. En hun aanbetaling terug. Ze huren hem nu. Kan dat zo maar? Ze hebben een huurcontract.

En heeft u bepalingen opgenomen in de optie tot koop in het huurcontract? Immers hoeveel tijd hadden huurders om tot koop over te gaan. Doorgaans kunt u na verzuim schade vorderen en meestal komt een aanbetaling of een percentage ervan voor in de plaats.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

We hebben mondeling overlegd, ze hebben de aanbetaling gedaan. Nu zijn we 14 maanden verder en kunnen ze hem niet kopen omdat ze geen hypotheek kunnen krijgen. Nu willen ze ineens dat geld terug. Ze zouden hem eerst betalen als hun huis verkocht was. Maar daar is van alles mis gegaan.


Misschien kunt u er samen uit komen. Stel dit wordt een rechtszaak ,dan zal de andere partij mogelijk aanvoeren dat u ook voordeel heeft gehad door de chalet aan hen gedurende die periode te verhuren en ook omdat mogelijk de prijs in de mark is gestegen. Een aanbetaling dient tot zekerheid van koop, maar als koper had willen kopen, zou toch ook een bedenktermijn van drie dagen gelden plus dat er een schriftelijk koopcontract moet zijn. Dit geldt bij recreatief vastgoed dat bestemd is duurzaam verbonden te zijn met de recreatieplek.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

In het eerste contract staat huren voor onbepaalde tijd. Na de aanbetaling van €20000,00 hadden we een nieuw contract opgesteld. Maar dat was niet rechtsgeldig volgens mijn advocaat. Zei beweerd dat ik het geld moet terug betalen. Kan ik hem nu wel te koop zetten, met huurders erin? Maar ik begrijp het gewoon niet. Als ik iets wil kopen en een aanbetaling doe, dan is het toch raar dat ik na 14 maanden zeg dat ik mijn geld terug wil. En dat ik niet meer wil kopen.


Zou u een aanbetaling hebben gehad op een auto of iets anders dan een huis /chalet; dan zou u een punt kunnen hebben. In dit geval vereist de wet een schriftelijk koopcontract voor de rechtsgeldigheid van de wil tot koop.

Beoordeel dit antwoord:

Voor de zekerheid zou u mij het tweede contract kunnen laten beoordelen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag