Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Moet ik als eigenaar van garagebox VvE-bijdrage betalen voor o.a. liftgebruik, liftrenovatie?

Op begane grond van appartementsgebouw (42 appartementen + 42 bergingen en 6 garages) heb ik een garagebox gekocht, terwijl ik geen eigenaar van een appartement met berging ben. Volgens akte van splitsing zijn de breukdelen als volgt : 10 voor woning, 1 voor berging en 3 voor garage.
De maandelijkse VvE bijdrage voor een woning+berging is nu € 350,- en volgens VvE beheerder moet ik daarom voor de garage € 80 betalen.
Kortom, ik betaal mee aan alle onderhoudskosten van de woningen (cv installatie, electra/verlichting portiek/trappenhuis, electra en onderhoud van lift,
schoonmaak trappenhuis, glasbewassing) terwijl ik alleen een garagebox heb zonder electra en zonder verwarming en nauwelijks onderhoudskosten (alleen een garagedeur) Is dit bedrag dan redelijk en billijk, ook al staat het zo als verdeling in de akte ?? Volgens mij niet, n.l. waarde van woning en berging is ca € 300.000 en de waarde van een garage € 30.000 (10 : 1), waarbij mijn garage bijdrage bijna een kwart is van de woningbijdrage.
Is dit aan te vechten op basis van redelijk-billijkheidsprincipe volgens artikelen in BW ?

Het is begrijpelijk dat u vragen heeft over de hoogte van de VvE-bijdrage voor uw garagebox waarbij u meebetaalt aan zaken waar u wellicht geen gebruik van maakt, zoals het liftgebruik.

Uitgangspunt bij het bepalen van de hoogte van de VvE-bijdrage is inderdaad de verdeling zoals vastgelegd in de splitsingsakte. Deze verdeling wordt uitgedrukt in breukdelen. Uw garage heeft een breukdeel van 3, volgens de splitsingsakte.

Het lijkt erop dat de VvE de kosten over de eigenaren verdeelt op basis van deze breukdelen. U als garagist betaalt minder dan de appartementseigenaren, die een groter breukdeel hebben. Dit is een veelgebruikte methode, en op zich niet onredelijk.

De vraag of dit redelijk is in uw specifieke situatie, is echter een andere. U betaalt bijvoorbeeld voor de lift, terwijl u daar geen gebruik van maakt. Het kan zijn dat u dit oneerlijk vindt.

Het is echter niet zo dat alleen gebruikers van bepaalde voorzieningen daarvoor moeten betalen. Soms moet wel naar rato van gebruik betaald worden, bijvoorbeeld voor energiekosten. Maar voor de kosten van onderhoud en vervanging van de lift geldt dat veelal niet. Het idee is dat alle eigenaren van het appartementsgebouw profiteren van een goed onderhouden gebouw, ook al hebben ze geen directe toegang tot alle voorzieningen.

Of u kunt aantonen dat de VvE-bijdrage in uw geval onredelijk is, en of het mogelijk is deze bijdrage aan te vechten, is een ingewikkelde juridische vraag. U doet er verstandig aan om hier juridische hulp bij te zoeken.

Als laatste punt is het belangrijk te bedenken dat uw belang als garagist heel anders is dan dat van de appartementseigenaren. Het kan zijn dat u uiteindelijk tot de conclusie komt dat het beter is om uw garage niet in deze VvE onder te brengen, maar bijvoorbeeld in een aparte VvE voor garages. Ook daarvoor zou u juridisch advies moeten inwinnen.

In uw specifieke situatie kan het dus verstandig zijn om een jurist of advocaat te raadplegen. Deze kan uw situatie beoordelen en adviseren over de beste aanpak.
-------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag