Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Model brief onderhandse lening?

Ik zou graag een model brief willen van een onderhandse lening. We hebben via Whatsapp al erkend dat er een lening is verleend, alleen moet het in een officieel document komen te staan, want degene die we hadden voldeed niet. Een vriendin van de tegenpartij zegt dat er niet perse rente gevraagd hoeft te worden. Mij maakt het niet uit alleen wil er geen problemen mee krijgen met de belastingdienst. Klopt dit? Want ik kan het nergens terug vinden.

Het lijkt erop dat u een schriftelijke overeenkomst wilt maken om de details van uw lening vast te leggen. Dit is een verstandige stap, omdat het de afspraken opheldert en problemen in de toekomst kan voorkomen.

Het klopt dat bij een onderhandse lening tussen particulieren, er niet per se rente hoeft te worden gerekend. Echter, als er géén of een te lage rente wordt gerekend, dan kan de Belastingdienst dit aanmerken als een schenking. Dat kan leiden tot het betalen van schenkbelasting. U kunt dit controleren op de website van de Belastingdienst.

Een modelbrief voor een onderhandse lening kan er als volgt uitzien:

---

[datum]

Ondergetekenden:

[uw volledige naam], wonende aan [uw adres], verder te noemen \"de geldlener\",

en

[volledige naam van de andere partij], wonende aan [adres van de andere partij], verder te noemen \"de geldgever\",

komen het volgende overeen:

1. De geldgever leent een bedrag van [lening bedrag] euro aan de geldlener.

2. De geldlener zal dit bedrag in [aantal termijnen] termijnen terugbetalen van [bedrag per termijn] euro per [termijn], te beginnen op [startdatum].

3. De geldlener zal over het geleende bedrag [rente percentage] procent rente per jaar betalen aan de geldgever.

4. De geldlener en de geldgever kunnen deze overeenkomst alleen samen wijzigen, in een schriftelijk document dat door beide partijen is ondertekend.

Ondertekend op [datum]:

---------------------------------------
[Naam geldlener] | [Naam geldgever]

[Handtekening] | [Handtekening]

---

Omdat dit een juridisch bindende overeenkomst is, is het altijd raadzaam om deze door een juridisch adviseur na te laten kijken."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag