Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


mn baas wil dat ik de schade die ik maak aan mn vrachtwagen
zelf ga betalen hij zegt dat ik te veel schade heb gereden en beslist ff dat ik dat moet gaan betalen mag dit zo maar ik heb gezegt dat is goed maar ben er niet mee eens het berag dat ik moet gaan betalen is 1300 EURO wordt in 10 x 130 euro per maand afgehouden van mn salaris mijn vraag is mag hij dat zo

Als u de schade opzettelijk hebt veroorzaakt dient u deze te betalen. Ik neem stellig aan dat dit geval zich hier niet voordoet.

Beoordeel dit antwoord:

Hoofdregel is dat werknemer niet hoeft te betalen voor schade, maar dat werkgever moet betalen en dat dit niet gekort mag worden op het salaris. Dit is anders -in het uitzonderlijke geval- dat er sprake is van opzet/bewuste roekeoosheid bij werknemer. Soms worden bijzondere afspraken gemaakt waarbij werknemer een premie aan het eind van het jaar ontvangt bij schadevrij rijden of dat werknemer extra betaald krijgt, maar dan wel opdraait voor een deel van de schade.

Beoordeel dit antwoord:

Voor werkgevers geldt een risico-aansprakelijkheid. Simpelweg vanwege het feit dat ze werkgever zijn, zijn ze aansprakelijk voor schade die het personeel veroorzaakt. Voor schade die het personeel veroorzaakt jegens de eigen werkgever geldt inderdaad dat er sprake moet zijn van roekeloosheid of opzet. Maar dit gaat erg ver en de werknemer wordt goed beschermd. Zelfs als de schade zou zijn veroorzaakt doordat u niet beschikte over het juiste rijbewijs, zou dit nog voor de werkgever zijn want hij had moeten controleren of u het rijbewijs had en de vrachtauto mocht en kon besturen. Hier gaat het toch over normale bedrijfsrisicos en die mogen niet voor de werknemer komen.

Beoordeel dit antwoord:

Zolang er geen sprake is van bewust roekeloos rijden, draagt de baas de kosten voor schade. Van bewust roekeloos rijden is sprake als uit bijv. uit gegevens blijkt dat u te hard hebt gereden en tegelijkertijd gevaarlijke inhaalmanoeuvres hebt gemaakt. Dat zal neem ik aan niet het geval zijn.
Als hij vindt dat u teveel schade rijdt, dan moet hij u scholing aanbieden, bijv. een opfriscursus.
Dat u hebt toegezegd te betalen, moet u schriftelijk intrekken met de mededeling dat u zich juridisch hebt laten voorlichten.
Succes

Beoordeel dit antwoord:

Kunt u toelichten hoe de schade is veroorzaakt? Heeft u hierbij een verkeersovertreding begaan? Art. 7:661 BW bepaalt:

1. De werknemer die bij de uitvoering van de overeenkomst schade toebrengt aan de werkgever of aan een derde jegens wie de werkgever tot vergoeding van die schade is gehouden, is te dier zake niet jegens de werkgever aansprakelijk, tenzij de schade een gevolg is van zijn opzet of bewuste roekeloosheid. Uit de omstandigheden van het geval kan, mede gelet op de aard van de overeenkomst, anders voortvloeien dan in de vorige zin is bepaald.

2. Afwijking van lid 1 en van artikel 170 lid 3 van Boek 6 ten nadele van de werknemer is slechts mogelijk bij schriftelijke overeenkomst en slechts voor zover de werknemer te dier zake verzekerd is.

Van opzet en bewuste roekeloosheid is bijvoorbeeld sprake als de schade is veroorzaakt nadat u aantoonbaar meer dan de in het verkeer wettelijke toegestane hoeveelheid alcohol had genuttigd of een andere verkeersmisdrijf heeft begaan.

Het is interessant eens bij uw werkgever na te vragen waarom hij zich niet voor dergelijke schades heeft verzekerd. In sommige gevallen verwachten rechters van werkgevers hierin een extra zorgplicht.

Omdat u het niet eens bent met de verrekening door uw werkgever van deze schade op uw loon adviseer ik u hiertegen schriftelijk te protesteren. Uw werkgever betaalt u ten onrechte niet uw volledige salaris uit. Uw loonvordering verjaart na 5 jaren, maar kunt u wel steeds (schriftelijk) stuiten.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor de antwoorden heren.

nog even een uitleg over de schade"s hoe die ontstaan zijn

er zijn twee met achteruitrijden tegen een landtarenpaal dit gebeurde stapvoets

een over een verkeersheuvel die in een bocht ligt snelheid was 70 km p/u maar omdat ik halfvol geladen was met putvet en water dus ik kreeg een extra zetje als het waren dus van opzet is hier echt geen spraken van daar dat we iederendag door de steden dorpen landwegen rijden wij halen vet uit vetafscheiders met een zuigwagen.

p.s ik rij zelf pas 30 jaar op een vrachtwagen dit is de eerste keer dat ik dit op deze manier meemaak

met vriendelijke groet



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag