Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Mijn zoon van 19 jaar heeft iets vernield. Heeft uit zichzelf verklaring afgelegd. Krijgt nu de rekening doorgestuurd door lokaal politiebureau. Als hij de rekening betaald, heeft hij dan een strafblad en kan er ook nog een boete komen?

Als dit de rekening is van de schade is dat op zich een bijzondere werkwijze. Bij een vernieling zijn er eigenlijke twee zaken die spelen:

1) De vernieling zelf is een strafbaar feit (strafrecht)
2) De schade ten gevolge van de vernieling moet betaald worden (civiel)

Voor de vernieling kan uw zoon straf krijgen, bijv. een boete of een taakstraf. Soms biedt het OM aan dat de zaak wordt geseponeerd onder de voorwaarde dat de schade wordt vergoed. Mogelijk is dat hier het geval, maar dan moet dit uitdrukkelijk in de brief staan vermeld.

Staat dat niet in de brief dan zou ik even contact opnemen met de politie en vragen waarom zij de rekening hebben doorgestuurd. Door de rekening te betalen krijgt hij geen strafblad, maar dit is natuurlijk wel een erkenning dat hij het feit gepleegd heeft.

Ook als uw zoon de rekening betaald, kan hij daarnaast nog een straf opgelegd krijgen. Betaling biedt dus geen garantie.

Succes!

Beoordeel dit antwoord:

Naar alle waarschijnlijkheid heeft uw zoon een strafbeschikking gekregen. Indien de boete van uw zoon hoger is dan 100 euro krijgt uw zoon inderdaad een strafblad. Met een strafbeschikking doet de officier van justitie uw zoon een strafvoorstel. Als uw zoon het niet eens bent met dit voorstel, dient hij de boete niet te betalen en binnen 2 weken na ontvangst van de strafbeschikking verzet in te stellen. Na deze datum is de straf definitief en is hij schuldig.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Op de brief van de politie staat: afhandeling schade. Er wordt met geen woord gesproken over OM of boete. Vandaar dat we nu met de vraag zitten of het hele geval nog een staartje krijgt of niet.


Dat klink niet als een strafbeschikking. Als het dat is dan moet dat rechtsboven vermeld staan. Gaat kennelijk dus toch enkel om de schade die uw zoon heeft veroorzaakt.
Het OM doet er vaak lang over voordat zij een beslissing neemt in een zaak over hoe de zaak moet worden afgehandeld. De zaak kan dus ook nog een strafrechtelijk staartje krijgen...

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag