Consument, Verzekering, Schade
Particulier
Klopt dit?
Een fietser is in juridisch Nederland een kwetsbare verkeersdeelnemer en wordt daarom extra beschermt. Op grond van de wet en rechtspraak kun je stellen dat een ongeval waarbij een fietser betrokken is onder de 14 jaar de fietser 100 % beschermd wordt. Bij fietsers boven de 14 jaar is de eigenaar van het motorrijtuig waaronder ook snorscooters vallen voor minimaal 50 % aansprakelijk voor de schade. Dat betekent dus ook dat als de fietser volledig verantwoordelijk is voor het ongeval u kunt proberen maximaal 50 ½ van de schade te verhalen op de (verzekering van de) fietser. Maar in de praktijk zal het waarschijnlijk lastig zijn om te bewijzen dat de fietser volledig fout was.
Wellicht lastig inderdaad, maar op grond van rechtspsraak hierover is het mijns inziens, ondanks de beschermde positie van de fietser, toch de moeite waard om te proberen om de schade van uw zoon (ten minste) gedeeltelijk vergoed te krijgen van (de aansprakelijkheidsverzekeraar van) de fietser (mits uw zoon/de politie diens gegevens heeft genoteerd). Er is immers sprake van gedeelde schuld/risico; aan de zijde van uw zoon alleen al vanwege het besturen van een motorrijtuig en aan de zijde van de fietser vanwege het feit dat hij uw zoon geen voorrang verleende. Er zou zelfs gesteld kunnen worden dat de fietser bewust roekeloos handelde door - als volwassen verkeersdeelnemer - voorrang te NEMEN, terwijl hij het naderen van uw zoon opgemerkt moet hebben.
Houdt u er wel rekening mee dat de fietser, indien deze ook schade heeft, andersom uw zoon ook aansprakelijk kan stellen. In dat geval kan uw zoon zich op het standpunt stellen dat zijn aansprakelijkheid niet op méér dan 50% vastgesteld mag worden, vanwege de gedeeltelijke eigen schuld van de fietser.