Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn werkgever wilde mij ontslaan, maar kreeg van het uwv geen ontslagvergunning. Dus loopt mijn vaste arbeidsovereenkomst gewoon door. Ik heb echter juridische kosten gemaakt maar die wil mijn werkgever niet betalen. Zijn ze niet verplicht dit te betalen, want ik heb eigenlijk gewonnen.

Nee, je werkgever is - helaas voor jou - niet verplicht om deze kosten te vergoeden. In procedures bij de rechter is dit vaak wel het geval. Het UWV is echter geen rechter, maar gewoon een overheidsinstantie met als taak ontslagvergunningen (al dan niet) te verlenen.

Net zoiets als vergunningen bij de gemeente eigenlijk. Als zo'n aanvraag wordt afgewezen, heb je ook geen recht op vergoeding van juridische kosten. Dat kan pas als je bezwaar maakt tegen die beslissing, maar tegen een ontslagbeslissing van het UWV kun je geen bezwaar maken.

Of dit alles terecht is valt zeker te betwijfelen, want een UWV-ontslagprocedure heeft behoorlijk wat weg van een gerechtelijke procedure en dus is het voor veel werknemers niet verstandig om dat zelf te doen. Sterker nog: bij de rechter word je zonder jurist veel meer 'in bescherming genomen' dan bij het UWV.

Ik begrijp je frustratie dus maar al te goed, want zonder je jurist was de ontslagvergunning misschien wel gewoon toegewezen!

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag