Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn werkgever wil mij ontslaan na 8 maanden ziek met burnout (zonder goede gronden). Ik wil gewoon terugkeren in mijn eigen functie waar ik recht op heb. Ze hebben een vaststellingsovereenkomst aangeboden maar onder de kantonrechtersformule 1. Ik ben niet mee akkoord gegaan. Nu willen ze mediation om tot een vaststellingsovereenkomst te komen. Ze hebben een mediator uitgezocht die samenwerkt met de arbodienst. Ik heb gevraagd of we uit 3 mediators mag kiezen (een 3 voorstellen en 1 kiezen). Als ik niet met hun mediator akkoord ga dan zeggen ze dat ik de helft van de kosten voor mediation moet betalen. Klopt dit?

Beste rechtzoekende,

U kunt naast dat het gegeven dat uw werkgever mediation voorstelt, het beste ook zelf een arbeidsrecht raadplegen om de inhoud van de vaststellingsovereenkomst door te spreken. Dat lijkt me meer in uw belang dan een juiste mediator te kiezen. Overigens zijn de kosten van een mediator kosten voor uw werkgever.

Indien u voor baanbehoud gaat kunt u dit met een jurist overleggen, wellicht moet dat de insteek zijn. Partijen zijn overigens vrij om de hoogte van de vergoeding vast te stellen. In uw geval is een factor boven C=1 wellicht meer gerechtvaardigd.

U kunt mij of een van de arbeidsrechtjuristen op dit forum rechtstreeks benaderen als u bent ingelogd. U ziet dan een direct contactknop.

Ik hoop u op korte termijn te kunnen helpen.



Beoordeel dit antwoord:

Een mediator om tot een vaststellingsovereenkomst (VSO) te komen lijkt me normaal gesproken niet bepaald logisch: onderhandelen over een VSO is juridisch werk, en een mediator heeft doorgaans als taak partijen (weer) zover te krijgen dat ze daarna weer met elkaar verder kunnen. Dat laatste veronderstelt onpartijdigheid. Onderhandelen over een beëindigingsregeling (wat een VSO in dit geval immers) is echter hoe dan ook een partijdige aangelegenheid. Of wil de mediator de taak van de rechter overnemen?

Mede gelet op de rest van je omschrijving (burn-out-klachten, 8 maanden ziek, werkgever wil van je af) raad ik je zeer dringend aan een arbeidsrechtjurist in te schakelen. Los van de vragen 'beëindiging ja of nee' en 'welke vergoeding' spelen er ook nog zeer belangrijke kwesties als de oorzaak van je ziekte (werkgerelateerd?) en last but not least het uitkeringsrisico (als je na ontslag nog niet - geheel - geschikt bent om elders te werken en dus een beroep moet doen op een ZW-uitkering heb je nl. wel een probleem).

Kortom: het is echt van het grootste belang z.s.m. een goede arbeidsrechtjurist in te schakelen. Als je een rechtsbijstandverzekeraar hebt of lid bent van een vakbond kun je daar terecht, zo niet dan kun je overwegen contact op te nemen met mij of één van de andere arbeidsrechtjuristen hier. Wij helpen je graag tegen - altijd - een redelijk tarief.

Trouwens: normaal gesproken hoef jij zeker niet de helft van de mediator te betalen. En wat ik hiervoor al schreef: als je werkgever die mediator primair wil inschakelen om van je af te komen en jij je baan wilt behouden, heb je volkomen gelijk dat je die door je wg. voorgestelde mediator weigert!

Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag. Hoe dan ook heel veel succes & vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag