Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


"Mijn werkgever legt na twee tijdelijke arbeidscontracten een nieuw contract voor onbepaalde tijd aan mij voor met een Relatieclausule, Geheimhoudingdbeding en Nevenwerkzaamhedenbeding. Ik heb natuurlijk niet de intentie om deze te overtreden, maar het boetebeding dat hieraan is gekoppeld luidt als volgt:

Bij overtreding van één of meerdere van de artikelen 12, 13 en 14 in deze arbeidsovereenkomst omschreven verboden verbeurt medewerker ten gunste van de werkgever een zonder aanmaning, ingebrekestelling of gerechtelijke tussenkomst direct opeisbare boete ter hoogte van drie bruto maandsalarissen voor elke overtreding en een boete ter hoogte van een half bruto maandsalaris voor elke dag of gedeelte daarvan dat de overtreding voortduurt, onverminderd het recht van werkgever om daarnaast de werkelijk geleden schade op medewerker te verhalen alsmede nakoming. Partijen wijken hiermede nadrukkelijk af van het bepaalde omschreven in de leden 3, 4 en 5 van artikel 7:650 van het Burgerlijk Wetboek.

Ik heb moeite met het feit dat mijn werkgever als hij meent dat ik een overtreding bega "zonder aanmaning, ingebrekestelling of gerechtelijke tussenkomst" een boete kan opleggen van een kwart jaarsalaris. En hiermee ook nog leden 3, 4 en 5 van het BW art. 7:650 ongeldig verklaart. Het kan dus gebeuren dat, als ik een fout maak terwijl ik mij dit niet bewust ben, mijn werkgever kan besluiten een kwartjaar of meer salaris in te houden, ik moet aantonen dat ik dit niet opzettelijke heb gedaan, en de kosten voor een gerechtelijke procedure voor mijn rekening komen?



Moet ik dit accepteren, mag ik dit weigeren, of mag ik hier een financiële compensatie in mijn salaris voor vragen, bijvoorbeeld om een rechtsverzekering af te sluiten?

geachte vragensteller,
Ik meen dat het beding als zodanig geldig is.
De werkgever mag van art 3,4 en 5 van 7:650 afwijken. (zie 7:650 lid 6 BW).
Ik ben er niet van overtuigd dat de hoogte van de eventuele boete fair is. Dergelijke boetes worden vaak door een rechter gematigd, uiteraard afhankelijk van de situatie. Mocht het boetebeding tegen u worden ingeroepen, dan kunt u zich altijd nog wenden tot de rechter. Ik raad u dan aan om samen te werken met een ontslagjurist.

Beoordeel dit antwoord:


Zo'n beding mag wel worden overeengekomen, maar de boete is buitensporig hoog. Ik adviseer u dan ook om hierover te onderhandelen (1 maandsalaris is redelijker). U kunt voor meer normatief vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met een van de arbeidsrechtjuristen hier, bijv. via de link 'direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag