Zakelijk, Arbeid, Schade
Particulier
Mvg.
Er zijn een aantal dingen belangrijk om te weten. Ten eerste, wat voor contract heeft u? Een oproepcontract? Vast-uren contract? In welke sector werkt u? Wat is er in uw arbeidsovereenkomst/CAO bepaald over werken op zondag? Is het bedrijf altijd op zondag open geweest of is dit net pas ingevoerd? Omtrent het werken op zondag bepaald de Arbeidstijdenwet dat de werkgever de arbeid zo moet organiseren, dat de werknemer op zondag geen arbeid verricht, behalve voor zover dat uit de aard van de arbeid voortvloeit en het tegendeel bedongen is (bijv. de horeca of de zorg welke altijd wel open moeten zijn), of wanneer de bedrijfsomstandigheden dat noodzakelijk maken (oftewel overwerk). Een vereiste is echter wel instemming van de werknemer! Deze instemming kan gedaan worden al in de arbeidsovereenkomst, per CAO of per keer dat er op zondag gewerkt moet worden. Indien de situatie net pas veranderd is volstaat ook toestemming met het medezeggenschapsorgaan.
Maar ook per CAO mag van deze regel worden afgeweken. Dus, ik raad u aan om uw arbeidsovereenkomst én de CAO erop na te lezen.
Overigens geldt er wel een opzegverbod voor de werkgever die de werknemer zou willen ontslaan ivm het weigeren te werken op zondag. Dus in die zin is er voor nu niks aan de hand.
Reactie van de vraagsteller
Het bedrijf is een kapsalon annex kappersgroothandel/ drogisterij
Ik ben 23 jaar in dienst voor 36 uur per week in de kapsalon, het werken op zondag zou
Dan in de winkel zijn, in het kapperscao staat niet zoveel over
Op zondag werken en in mijn arbeidsovereenkomst staat niets aangezien die al
van 23 jaar geleden is. Het bedrijf is altijd de eerste zondag van de maand open.
Mvg.
Dus ik begrijp dat werken op zondag pas kort geleden is ingesteld? Het feit blijft dat voor werken op zondag altijd de toestemming van de werknemer vereist is. Voor zover ik het nu kan beoordelen geldt er voor u geen verplichting op zondag te werken (afgeleid uit hetgeen ik hierboven genoemd heb).
Als u steeds uren te kort komt dan dient de werkgever deze uren in beginsel gewoon uit te betalen: de werkgever dient er immers voor te zorgen dat deze uren behaald worden. U kunt het beste met de werkgever om de tafel gaan zitten om te overleggen welke mogelijkheden er zijn om dit probleem op te lossen, anders dan het werken op zondag.