Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn werkgever betaald eindafrekening (2.5 maand salaris) niet uit i.v.m. een valse beschuldiging van diefstal. Ook dreigt hij met een startend onderzoek en aangifte. Hij hoopt hij zo onder zijn betalingsplicht uit te komen. Hoe kan ik z.s.m. betaling afdwingen?

Geachte heer, mevrouw,

Betaling afdwingen kan alleen als u een toewijzend vonnis hebt gekregen na het voeren van een procedure bij de rechtbank. Afhankelijk van uw inkomen en het financieel belang zijn er verschillende mogelijkheden om de kosten daarvoor binnen de perken te houden. De procedure bij de rechtbank duurt ongeveer zes weken. Voordeel is dat u de procedure zelf kunt voeren, omdat het een procedure is bij de kantonrechter, al zou ik dat - afhankelijk van de complexiteit - niet aanraden.

Mijn ervaring is dat als de aantijgingen ongefundeerd zijn en het financieel belang relatief gering, het indienen van een dagvaarding meestal genoeg is om de werkgever te laten betalen. De procedure kan dan vervolgens weer ingetrokken worden.

U kunt in een procedure overigens ook de wettelijke verhoging vorderen. Dat is een wettelijke boete van max. 50%. Ook moet u veroordeling vragen in de proceskosten en betaling van de wettelijke rente.

Succes

Beoordeel dit antwoord:

Uw werkgever had uw eindafrekening op grond van de wet uiterlijk op de laatste dag van uw dienstverband moeten uitbetalen. Uw werkgever is dus reeds wettelijk jegens u hiermee in gebreke. Dat betekent dat u het recht heeft uw werkgever meteen voor de kantonrechter te dagvaarden.

De vraag is in hoeverre het verweer van uw werkgever omtrent de diefstal kans van slagen heeft. U schrijft dat die aangifte vals is, dus ik ga ervan uit dat u hierbij niet betrokken bent. Dan zal ook dit verweer van uw werkgever niet kunnen slagen.

Overigens is het uw werkgever niet toegestaan op voorhand zijn vermeende vordering op u wegens de vermeende diefstal te verrekenen met uw reeds opeisbare vordering op uw werkgever, aangezien de vordering van uw werkgever op u alleen al vanwege het nog lopende onderzoek nog helemaal niet vast staat.

Omdat een dagvaarding aan nogal wat vereisten moet voldoen en voor de rechter meteen inzicht moet kunnen geven in de feiten en grondslagen van uw vordering en het verweer van uw werkgever ontkomt u er bijna niet aan deze door een jurist te laten opstellen. Dat kan een advocaat zijn, maar bijvoorbeeld ook een deurwaarder.

Beoordeel dit antwoord:

Ik ben het met de collegae grotendeels eens, echter u kunt ook een beroep doen op een juridisch adviseur of incasso bureau.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag