Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn vrouw is op 20.1 bij me weggegaan. Ze heeft 2 kinderen meegenomen en is naar een vrouwenopvang (of veilige huis) gegaan. Ze heeft me gebeld en dat gezegd. Ze zei ook dat iemand met me contact zal opnemen. Tot vandaag is dat niet gebeurd. Ik heb met politie gecheck en die geven ook aan dat ze veilig (en in NL) zijn maar dat ik beter geen contact kan zoeken tot dat iemand me contacteerd.

Er was sprake van veel ruzie en veel verbaal geweld (geen fysieke geweld).

Ik zit nu inmiddels bijna 2 weken te wachten en heb dus ook 2 weken mijn kinderen niet gezien. Dit valt me heel zwaar. Ik wil wel wachten maar aan andere kant begin ik wel steeds bozer en bozer te worden. Ik wil heel graag mijn kinderen zien, al is het onder toezicht of wat dan ook.

Kinderen zijn tenonrechten uit ons huis en hun leefomgeving gehaald door moeder. Heeft iemand enige idee wat mijn mogelijkheden zijn? En welke wegen ik moet bewandelen? Het is een dikke wirwar aan instanties waar ik totaal niet doorheen kom. Wie ik ook bel zegt dat ik gewoon moet wachten.

Ik raad u aan contact met een advocaat op te nemen. Die kan u adviseren en bijstaan over contact met uw kinderen. U kunt hiertoe een verzoek indienen bij de rechtbank (dit kan ook met een spoedprocedure). Het kan zijn dat de rechter (voorlopig) contact onder toezicht toewijst inderdaad, bv. bij een omgangshuis in afwachting van een definitieve regeling. Dit kan zijn na onderzoek van de Raad voor de Kinderbescherming. In geval van een echtscheiding heeft u ook een advocaat nodig. U zou via het Juridisch Loket (tel. 0900 8020) een doorverwijzing naar een advocaat kunnen vragen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

heel erg bedankt voor de snelle antwoord.

Als ik het goed begrijp is er niets wat ik nu zelf met instanties kan doen om mijn kinderen te zien??
Ik ben bang dat als ik een advocaat inschakkel dat een heel slecht teken zou afgeven voor de verdere verloop.


Graag gedaan. Nee, hulp van een instantie is ook een mogelijkheid. Ik noemde inderdaad alleen de juridische mogelijkheden. Het is juist dat het van de omstandigheden afhangt of een procedure bij de rechtbank de juiste aanpak is. U kunt natuurlijk wel overleg plegen met een advocaat, zonder dat deze (meteen) actie onderneemt. De advocaat kan u dan adviseren wat te doen. Voor een evt. echtscheiding heeft u wel een advocaat nodig. Indien uw inkomen en vermogen aan de voorwaarden voldoet, kunt u aanspraak maken op door de overheid gesubsidieerde rechtsbijstand.

Mijn ervaring is wel dat hoe langer er geen contact tussen vader en de kinderen is, hoe moeilijker het wordt (voor vader en de kinderen, maar ook) om contact via de rechtbank weer op gang te krijgen. Dan zal de rechter eerder een langzame opbouw van het contact bepalen.

U zou dus een advocaat kunnen raadplegen, maar ook bijvoorbeeld uw huisarts of maatschappelijk werk in uw gemeente. Er zijn instanties die bemiddelen in dit soort kwesties. Wellicht ook dat de politie een instantie in uw buurt weet die dit doet.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag