Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Mijn vrouw is jl. mei van achteren aangereden, in 1e instantie blijven doorwerken (zorgass. bij JBZ Den Bosch), maar niet beddentransport etc. Sinds 3-9 in ziektewet omdat herstel via fysio stagneert. Bedr.arts wil 19-10 weer enkele dagen p/wk 2 uur p/keer beginnen. Werk is echter te belastend (bij leiding bekend); directe chef bij Bureau Mobiliteit zegt: geen ander werk mogelijk dan wat ze nu doet en waar ze het nu doet. Bedr.arts doet geen uitspraak over of huidige werk passend is. Bureau Mobiliteit evenmin. Wordt geen 2e spoor o.i.d. aangeboden. Take it or leave it?! Wat is wijs? Ter info: is oproepkracht, jaarcontract tot 1-6-2013.

In de eerste plaats wil ik uw vrouw sterkte en beterschap wensen.
De eerste vraag die bij mij op kwam na lezing van uw verhaal is of uw vrouw degene die achterop reed aansprakelijk heeft gesteld. De verzekeringsmaatschappij van deze automobilist is in principe aansprakelijk voor de schade die uw vrouw lijdt. Onder die schade valt ook de het verlies aan verdiencapaciteit (inkomen). Als u daar meer informatie over wilt, dan hoor ik dat graag.
Voor wat betreft de oproepovereenkomst is het in de eerste plaats van belang om vast te stellen of het een echte oproepovereenkomst is. Vaak wordt een overeenkomst zo genoemd, maar is er in de praktijk sprake van een vast arbeidspatroon zonder dat iemand echt wordt opgeroepen. Juridisch gezien is er dan sprake van een arbeidsovereenkomst die niet zomaar kan worden beëindigd. Ook bij ziekte moet dan het loon worden doorbetaald. Voor de werkgever gelden dan ook de verplichtingen om een zieke werknemer te reïntegreren. Bij discussie over de vraag of uw vrouw weer kan werken, of het werk passend is, of uw werkgever zich voldoende inspant om uw vrouw te reïntegreren (eerste dan wel tweede spoor) kan bij het UWV om een second opinion worden gevraagd.

Beoordeel dit antwoord:

Heeft u degene die het ongeluk veroorzaakte cq uw verzekeraar al aangeschreven op vergoeding schade? Dat is mijns inziens ook een belangrijk aandachtspunt voor het geval inkomensderving aan de orde is bijvoorbeeld.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag