Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


mijn vrouw heeft aangegeven te willen scheiden, eerst met voorstel met een mediator maar dat heb ik afgewezen omdat ik geloof dat onze relatie goed kan komen. Sterk vermoeden dat mijn vrouw in een midlifecrisis is en/of burn-out. Nu heb ik vorige week een brief van een advocaat gehad die een aantal zaken op schrift heeft staan mbt het beginnen van de procedure tot scheiding. Ik heb hier op gereageerd dat ik dit niet wil en dat er mogelijkheden zijn om tot herstel te komen. In die brief staat ook dat er voorlopige voorzieningen zijn aangevraagd waaronder het gebruik van het echtelijk huis. Op dit moment verblijf ik al een aantal maanden in het huis van mijn (overleden) moeder (staat te koop). Ik mag dit huis gebruiken totdat wij of gaan scheiden, of weer bij elkaar komen of dat het huis wordt verkocht.
Nu heb ik aangegeven dat ik omdat die brief er is er geen reden is om niet naar mijn eigen huis te gaan. Mijn vrouw zegt dat ik dat niet moet doen anders krijgen we weer ruzie...
Wat is het beste wat ik kan doen, het verblijven zoals ik nu doe is voor mij emotioneel zwaar en heb ik alleen gedaan om mijn vrouw ruimte geven (dat is echter niet gelukt vanwege allerlei opknapkosten in ons huis). Daarnaast heeft mijn vrouw vertelt aan een goede vriend van mij dat ik haar zou hebben geslagen en heb aangevallen met een bijl. Dit is echter niet waar en is juist dat zij mij dus heeft aangevallen... Dit weet ik sinds gisteren. Ik weet niet of ze dit aan meerdere mensen heeft verteld.
Kunt u mij adviseren of ik terug moet gaan naar mijn huis? Als ik dit niet doe en de scheiding gaat door zal ik daar nooit meer kunnen wonen?

Gelet op hetgeen u schetst, en ook gelet op het feit dat uw echtgenote al een eigen advocaat in de hand heeft genomen, raad ik u dringend aan eveneens een eigen advocaat in te schakelen. Deze kan u adviseren over de vervolgstappen. Ik raad u niet aan om dit moment naar u eigen woning terug te gaan. Dit gelet op het bewerkelijk huiselijk geweld dat zou hebben plaatsgevonden. De vraag of u uiteindelijk in de woning terug kan is afhankelijk van de vraag aan wie die woning zal worden toegewezen. Indien u wenst, kan ik u in de echtscheidingsprocedure bijstaan.

Beoordeel dit antwoord:

Als er al voorlopige voorzieningen zijn ingediend, zult u daarover op korte termijn bericht van de rechtbank ontvangen. Als u het niet eens bent met de verzochte voorzieningen dient u daartegen met een advocaat verweer te voeren.
Ten aanzien van de echtelijke woning zal de rechter beoordelen wie het meeste belang bij het verblijf in de woning heeft. Dit hangt af van de feitelijke situatie, bijvoorbeeld of een van de echtgenoten een andere woning waar hij/zij kan verblijven tot zijn beschikking heeft.
Ik adviseer u aldus ook om zo spoedig mogelijk een advocaat in te schakelen, waarmee u de zaak kunt bespreken en die u onder meer over de woning kan adviseren.
Als ik u daarbij kan bijstaan, hoor ik het graag.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag