Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn vrouw en ik gaan scheiden. Mijn wens is om zeer betrokken te blijven bij de opvoeding en dagelijkse leven van mijn kinderen. Ware het niet om mijn baan had ik direct geopteerd voor "traditionele" co-ouderschap.

Ik kan i.v.m. mijn baan regelen dat ik gegarandeerd 1 week per 4 weken helemaal vanuit huis kan werken (op flexibele tijden zodat ik volle aandacht aan mijn kinderen kan schenken). De overige 3 weken zal ik (dikwijls) in het buitenland zijn. Zonder deze baan zou co-ouderschap sowieso niet mogelijk zijn gezien mijn vakgebied; dan zou ik van carriere moeten switchen met drastische negatieve gevolgen voor mijn inkomen (wat je juist bij een scheiding niet kunt gebruiken).

De vraag nu: is er een co-ouderschap variant denkbaar waarbij ik de kinderen 1 week per 4 weken bij mij heb wonen (uiteraard blijf ik dan wonen in de buurt van school etc. van mijn kinderen)?
Hoe zou dit in zijn werk gaan (oordeel + uitspraak rechter) indien mijn ex hiermee zou willen meewerken?
En hoe zou dit gaan indien zij niet zou willen meewerken? Maak ik in dat geval enige kans bij de rechter?
Waar moet ik op letten wanneer ik dit probeer vorm te geven?

Geachte vragensteller, Voorop zij gesteld dat een ouderschapsplan bij scheiding verplicht is. Dat wil zeggen u bent verplicht om met uw toekomstige ex een regeling overeen te komen met betrekking tot de kinderen (omgang, financieel, en al hetgeen met het ouderschap van doen heeft). Dat ouderschapsplan is een overeenkomst tussen twee partijen. Partijen zijn vrij overeen te komen wat zij wensen zolang het niet tegen de goede zeden is of tegen de wet. Wat u voor ogen hebt is niet verboden. Zolang uw toekomstige ex er mee in stemt is het voor de rechter geen bezwaar en legt deze het overeengekomene vast in de beschikking (de inhoud wordt geacht onderdeel uit te maken van de uitspraak). Als uw ex er niet mee in kan stemmen, dan moet de rechter een oordeel vellen. Wat er uit komt is afhankelijk van wat de rechter vindt. U vraagt wat u moet doen om het een en ander vorm te geven. Mijn advies is om met respect met elkaar te praten en het oog te houden op ieders belangen. Laat de kinderen leidend zijn. Bij het vormgeven kunt u gebruik maken van elkaars visie op de zaak maar als u besluit om 1 advocaat te nemem voor u beiden, dan kan dat u helpen. Ook mediation kan u helpen. Denkt u dat het beter is dat u uw eigen belangen laat behartigen dan adviseer ik u zelf een eigen advocaat te nemen. Wenst u voor u beiden 1 advocaat of u wil voor uzelf een advocaat dan kunt u op de directcontactknop drukken en kan ik u meer (rechtstreeks) informatie verstrekken. ik werk ook op basis van een zogenaamde toevoeging (zie daarvoor www.rvr.org). Succes.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag