Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Mijn vriendin en ik hebben sinds enkele weken een notarieel samenlevingscontract ondertekend, ivm de komst van een baby. Hiermee zijn we ook meteen verplicht fiscale partners.
We wonen samen in mijn (te koop staande) woning drie hoog achter. Zij heeft ook een eigen woning die inmiddels reeds 2 jaar te koop staat, en verhuurd wordt onder de leegstandswet. Nu lees ik dat als je fiscaal partners bent je slechts recht hebt op hypotheekrenteaftrek voor 1 woning. Is dit inderdaad het geval en maakt het hierbij nog uit of je woning al dan niet te koop staat? Waar kan ik verder meer informatie vinden over de gevolgen van fiscale partnerregeling voor onze specifieke situatie?

Geachte vragensteller,

Een belastingplichtige (in dit geval u) en zijn partner (in dit geval uw vriendin) kan op grond van de zogenaamde eigenwoningregeling maximaal één woning als hoofdverblijf in aanmerking nemen. Dat maakt dat fiscale partners in beginsel slechts over één woning recht hebben op hypotheekrenteaftrek.
Wanneer er sprake is van verhuisperikelen geldt er op de bovenstaande regel een uitzondering in de situatie dat een woning tijdelijk leeg staat en de belastingplichtige aannemelijk maakt dat de woning bestemd is voor de verkoop. In die situatie kan gedurende het kalenderjaar waarin de leegstand ontstaan is en de drie daarop volgende jaren de rente over twee woningen worden afgetrokken. Er moet dan wel sprake zijn van leegstand. In de situatie dat de te koop staande woning op grond van de leegstandswet verhuurd wordt, bestaat er geen recht op hypotheekrenteaftrek over de te koop staande woning.
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u de website van de belastingdienst raadplegen. Zie bijvoorbeeld: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/woning/eigen_woning/

Heeft u een meer specifieke vraag dan kunt u contact opnemen met de belastingtelefoon.

Ik hoop uw vraag hiermee voldoende te hebben beantwoord.

Vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag