Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn vriend woont nog samen met zn ex vanwege de kinderen, Zoontje van 6 wil bij papa wonen. Dochtertje van 4 wil bij mama blijven. Maar mama wil het zoontje niet laten gaan. Hierom blijft mn vriend daar nog op de bank slapen, maar iedere dag is er ruzie als hij en zn ex elkaar zien. Zn ex kleineert ook hun zoontje en vindt haar dochter belangrijker. Wat zijn hier de mogelijkheden, aangezien kinderen van 6 nog niet mee mogen beslissen waar ze willen wonen en 9 van de 10 keer de moeder de kinderen krijgt toegewezen.

Als partijen gaan scheiden of uit elkaar gaan zullen partijen in eerste instantie een ouderschapsplan moeten opstellen. Lukt dat niet dan kunnen partijen, in dit geval de vader, de rechtbank verzoeken om te kijken waar het belang van de kinderen ligt: bij wie moeten ze gaan wonen, hoe ziet de verdeling van de zorg taken eruit en welke omgangsregeling is het meest in het belang van de kinderen. Dit is maatwerk. Kinderen mogen niet zelf kiezen maar kunnen wel in het kader van en raadsonderzoek gehoord worden. Ik adviseer je vriend dan ook om naar een advocaat te gaan om een verzoekschrift in te dienen om de zaken rondom de kinderen te regelen: hoofdverblijfplaats, omgangsregeling en misschien wel een co-ouderschapsregeling.

Beoordeel dit antwoord:

De kinderen worden toegewezen aan de ouder bij welke ouder de kinderen het meeste belang hebben. Wat belangrijk kan zijn is: opvoedingsmogelijkheden van de beide ouders, de financiƫle positie van de ouders, de stabiliteit van beide ouders, de woonsituatie van hen, de sociale omgeving van de kinderen, de school van de kinderen en bijvoorbeeld wie werkt hoeveel, hoe lang en waar. De rechter zal een afweging moeten maken. Als uw vriend overigens het gezag niet heeft over de kinderen dan wonen de kinderen sowieso bij de moeder die namelijk automatisch gezag heeft. Voor meer en verdere hulp zou uw vriend een advocaat kunnen inschakelen. Voor meer vragen kunt u contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Als ik dit zo lees dan is de kans voor mn vriend niet echt groot. Zijn ex werkt namelijk niet en hij heeft een eigen bedrijf waardoor hij soms lange dagen maakt. Ik weet niet of er ook naar mijn situatie gekeken wordt aangezien wij wel samen willen gaan wonen. Ik werk drie dagen in de week als gemeente ambtenaar en heb een zoontje van bijna 4. Mijn zoontje gaat eens in de 2 weken een weekend naar zn vader en ik ontvang geen alimentatie.Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag