Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn vriend (inmiddels ex) en ik hebben in november 2011 samen een huis gekocht.
Nu heeft hij besloten de relatie te verbreken.

In het samenlevingscontract kom ik er niet echt goed vanaf omdat mijn inkomen afhankelijk is van een ziektewetuitkering en hij een fulltime baan heeft.
Daardoor zijn onze bezittingen naar ratio verdeeld.
Mijn ex heeft zich goed ingedekt tegen eventuele calamiteiten op relationeel/financieel gebied.
Voor mij is het helaas niet zo goed geregeld.

Hij zou de hypotheek kunnen overnemen en in zijn eentje kunnen betalen, maar dat zou betekenen dat ik zo'n 4500 euro schuld aan hem heb omdat we een bouwdepot hebben afgesloten bij de hypotheek om verbeteringen aan het huis aan te brengen.
Dit bedrag is ook in zijn geheel uitgegeven aan verbouwingen aan het huis.

Daarnaast ben ik wettelijk verplicht om hem, zolang ik mede eigenaar ben van het huis, maandelijks de helft van de vaste lasten te betalen.

Bij het onderhandelen over het samenlevingscontract heb ik in goed vertrouwen gehandeld, er van uit gaande dat wanneer iemand besluit met zijn partner een huis te kopen, hij in ieder geval op dat moment zeker is van zijn relatie.
Achteraf blijkt dat bij mijn ex niet het geval te zijn geweest.
De uiteindelijke breuk blijkt veroorzaakt door zaken die al jaren spelen.
De eerste keer dat hij met mij besproken heeft dat hij twijfels had over onze relatie was nadat we het huis gekocht hadden.

Nu sta ik vrijwel met lege handen, met vaste lasten die ik niet kan opbrengen, en die schuld die boven mijn hoofd hangt.
Mijn ex zegt dat ik wat hem betreft geen geld aan hem verschuldigd ben, en dat hij het met gesloten portemonnee wil afhandelen, maar ik ben afhankelijk van zijn coulance in deze en ik wil weten wat mijn rechten zijn mocht hij van gedachten veranderen.

Het is belangrijk dat u de afspraken die u met elkaar maakt goed schriftelijk vastlegt en deze eventueel laat beoordelen door uw advocaat of notaris. Hiermee voorkomt u dat daarop wordt teruggekomen. Overigens wordt in de meeste samenlevingsovereenkomsten alleen vastgelegd dat de huishoudkosten naar rato van de inkomens betaald dienen te worden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

In de samenlevingsovereenkomst is inderdaad vastgelegd dat de kosten naar rato van onze inkomens verdeeld worden, daarom schrok ik nu van het bericht dat ik opeens de helft zou moeten betalen. Helaas heb ik geen advocaat, en notariskosten kan ik momenteel ook financieel niet opbrengen. Ik heb er al over nagedacht om die belofte van "kwijtschelding" inderdaad zwart op wit te laten zetten, maar ik weet niet in hoeverre zoiets rechtsgeldig is. Is een zelf opgesteld contract genoeg of moet ik daar inderdaad echt voor naar een notaris? Ik heb bijvoorbeeld ook mails en smsjes waarin hij zegt dat ik niks hoef te betalen, maar of ik daar iets aan heb als dat toch nodig zou blijken..?


De overeenkomst kan door u zelf opgesteld worden. Het is echter zaak om de afspraken goed vast te leggen en ook de uitgangspunten, zoals de waarde van het huis en de schuld, zodat achteraf niet kan worden gezegd dat deze bedragen niet bekend waren.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag