Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn vriend heeft een dochter en een zoon.
Waarvan de dochter sinds 4 jaar bij ons woont.

Sinds die tijd betalen we wel volledige alimentatie voor zijn zoon.
Wij krijgen niets voor zijn dochter...

We hebben geprobeerd in goed overleg met zijn ex en haar nieuwe partner om de kosten tegen elkaar op te heffen, zodat hun de volledige kosten voor zoon hebben en wij voor dochter.
Daar waren ze het niet mee eens...
Ze werken beiden.

Nu gaan ex en partner trouwen.
Zijn we dan nog steeds verplicht te betalen voor zoon? terwijl we nog steeds niets krijgen voor dochter?
NB wij zijn niet getrouwd.

Het betalen van alimentatie hangt af van enerzijds de behoefte van het kind en anderzijds de draagkracht van de betalende ouder. Hoewel het logisch lijkt dat elke ouder nu de eigen kost zou dragen, kan het in de praktijk wel voorkomen dat uw vriend toch alimentatie moet betalen. Mits zijn draagkracht toereikend is. U zou dit moeten na laten rekenen (dat kan vrij snel en derhalve goedkoop). Vervolgens kunt u met de uitkomst daarvan nogmaals proberen in overleg te treden. Lukt dat niet en wijst de berekening uit dat uw vriend onvoldoende draagkracht heeft en wellicht zelf ook behoeftig is om alimentatie voor dochter te ontvangen, dient u te procederen. U kunt contact opnemen om de zaak verder te bespreken.

Beoordeel dit antwoord:

Er is zo te horen sinds de vaststelling van de kinderalimentatie sprake van wijzigingen in de omstandigheden die herberekening van de alimentatie wenselijk maken. Afhankelijk van de financiƫle situatie van uzelf en uw partner en van die van de ex-partner en haar toekomstige echtgenoot kan het zo zijn dat u nu een te hoog bedrag aan kinderalimentatie voor de zoon betaalt. Er zijn sinds januari 2015 ook wijzigingen doorgevoerd die behoorlijke invloed kunnen hebben op de hoogte van alimentatiebedragen. Daarnaast kan het zo zijn dat uw partner ook aanspraak kan maken op kinderalimentatie ten laste van de ex-partner voor de dochter die nu bij u inwoont. Indien u wenst kan ik voor u tot herberekening over gaan teneinde na te gaan of wijziging in de alimentatie zinvol is. Ik vermoed overigens dat dit zeker het geval is.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag