Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn vriend heeft besloten om onze relatie te beindigen. Wij wonen samen in een koophuis waarbij de hypotheek zich op 2 namen bevind. Hij woont nu tijdelijk bij zijn ouders in totdat hij de hypotheek volledig op zijn naam heeft gezet. Hij staat nog in ons huis ingeschreven. We hebben een samenlevingscontract. Wat zijn mijn rechten? Hoe lang mag ik in de woning verblijven? Kan hij geld van mij eisen als er nog niet ontbonden is?

Uw samenlevingscontract is leidend. Daar staan uw rechten en plichten in vermeld. U bent beiden voorts hoofdelijk aansprakelijk voor de hypothecaire verplichtingen. U kunt hem niet uit de woning houden bijvoorbeeld als dat uw vraag is. U kunt in de woning blijven totdat een rechter anders beslist. Als de woning in eigendom overgegaan is op hem, dan kunt u niet langer in de woning blijven zonder toestemming van de ander. Wat u bedoelt met geld eisen heb ik even opgevat als dat u zou moeten betalen voor het feit dat u in de woning zit en hij niet. U hebt geen verplichting om aan hem te betalen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hij heeft deze week de notaris gebeld. De notaris heeft hem wijs gemaakt dat hij huur van mij moet eisen omdat ik nog in het huis woon en hij tijdelijk bij zijn ouders verblijft. Ook heeft de notaris gezegd dat hij door deze situatie meer rechten heeft dan ik. Wat ik overigens een rare uitspraak vind voor een notaris.


Dat vind ik ook. Waar de notaris op doelt is de gebruiksvergoeding, maar dat geldt in beginsel alleen voor echtscheidingsgevallen waarbij in het geval van voorlopige voorzieningen is bepaald door een rechter dat hij de woning niet in kan. Ik zou als ik u was het verhaal van de notaris verifiëren bij die notaris. Misschien spelt uw ex u wat op de mouw.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw antwoord. Hier kan ik wel wat mee.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag