Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn vriend had in juli 2001 een overeenkomst om een oud zakenpartner in maandelijkse termijnen tot december 2004 het eigen vermogen van de zakenpartner terug te betalen. Uiteindelijk heeft hij vanwege slechte inkomsten een laatste deel niet terug kunnen betalen.
In 2007 is zijn oude zakenpartner overleden en heeft de weduwe het restant geldbedrag opgeëist. Hiervoor is in 2009 een overeenkomst opgesteld en is een aflossingstraject van ca. 4 jaar ingezet. Als ik e.e.a. nu nalees m.b.t. wetgeving omtrent verjaring van schulden is de vordering van het eigen vermogen van de oude zakenpartner na 5 jaar, dus juli 2006 verjaard en is de nieuwe overeenkomst eigenlijk onrechtmatig opgesteld door de weduwe. Kunnen wij hier nog juridische stappen in ondernemen of is dit door de nieuwe overeenkomst uit 2009 zinloos?

Door de nieuwe overeenkomst is een beroep op de verjaring niet meer mogelijk. Overigens is het ook niet zo dat de vordering in juli 2006 is verjaard. Er was een afspraak om in termijnen te betalen tot december 2004 en dus verjaarde de laatste termijn pas in december 2009.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Geachte heer Martens,

Bedankt voor uw reactie. Jammer dat een beroep niet meer mogelijk is. De nieuwe overeenkomst is in sept. 2009 afgesloten. Termijnen van voor sept. 2004 waren dan dus wel al verjaard?


Ja die termijnen zouden verjaard zijn maar onze hoogste rechter (de Hoge Raad) heeft in een soortgelijke uitspraak al aangegeven dat er sprake is van een nieuwe overeenkomst en die termijnen verjaren pas 5 jaar nadat die moeten worden betaald. Overigens is dit het juridisch antwoord maar ook moreel gezien is het naar mijn mening zo dat als uw vriend erkent dat hij nog een schuld had dat het niet meer als fatsoenlijk is dat die ook terugbetaald wordt.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag