Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn vriend en zijn ex hebben nog een gezamenlijk huis.
Ze zijn nu drie jaar gescheiden en zij woont nog in het gezamenlijke huis omdat ze niet wil verkopen en dit eigenlijk alleen maar doet om dwars te liggen. Ze heeft na 1 week, nadat mijn vriend uit huis is gegaan, de sloten van de deuren vervangen en een sleutel aan haar nieuwe vriend gegeven.

Mijn vraag is nu mag dit zo maar en moet ze daar geen toestemming voor vragen aan mijn vriend waarmee ze toendertijd het huis gekocht heeft en nog steeds op beider naam staat en mag ze zomaar haar nieuwe vriend de sleutels geven van het huis. In mijn ogen is dit strafbaar en mag ze volgens mij mijn vriend de toegang tot het huis niet weigeren.
Wat kan hij in deze doen en wat kan hij doen om de verkoop van het huis te voorspoedigen (want ze zijn al drie jaar uit elkaar).

In dit geval kan via de rechter worden gevraagd om zonder medewerking van de ex, toch de woning te verkopen. Het vonnis werkt dan als 'vervangende' toestemming.

De volgende tekst hierover treft u aan op onze site:

"Hoe medewerking voor koopwoning afdwingen tijdens scheiding?"

Als u beiden eigenaar bent van de koopwoning, dan kunnen er problemen ontstaan als een van u beiden na de scheiding alsnog de medewerking weigert aan de verkoop of overdracht van de woning.

Vier mogelijkheden

Er kunnen vier wegen bewandeld worden om de ander te dwingen mee te werken aan verkoop of overdracht van de woning:
1.Verzoek aan de rechter tot 'machtiging tegeldemaking' ex artikel 3:174 BW. Dit kan via een normale procedure, of via een spoedprocedure (kort geding). Met deze machtiging kunt u zonder de medewerking van de ander, zelf de woning verkopen.
2.'Toedeling aan uzelf' ex artikel 3:185 BW. Dit kan alleen via een normale rechtbankprocedure. U kunt dan ook door de rechter de overname prijs laten bepalen.
3.'Reële executie' ex artikel 3:300 BW, waarbij gedacht kan worden aan de situatie waarin in het echtscheidingsconvenant is afgesproken dat uw ex medewerking geeft aan de overdracht van de woning. Dan kan de rechter bepalen dat het vonnis in de plaats treedt van de medewerking van uw ex partner tot levering van de woning.
4.'Executoriale verkoop uit de hand' ex artikel 3:268 lid 2 BW. In overleg met de bank, kunt u dan samen met de bank de woning openbaar gaan verkopen. Uw ex partner wordt dan gepasseerd en kan de verkoop niet tegenhouden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Er staat zwart op wit in de beschikking (convenant) dat zij opdraait voor alle kosten (hypotheek, vaste lasten etc etc) en dat zij naar verloop van tijd het huis zal overnemen/kopen. Mijn vriend heeft hypotheekverstrekker al gebeld om levensverzekering stop te zetten c.q. te beëindigen maar dit kan alleen als de hypotheek op haar naam komt te staan en met toestemming van haar. Hoe in deze verder want hij is er ongerust over dat zou er iets mis gaan in het huis dat hij alsnog voor de kosten gaat opdraaien en hij wil na 3 jaar van het huis af ook omdat wij verder willen met een leven opbouwen......


De mogelijkheden heb ik u al aangegeven. Een advocaat kan u hiermee verder helpen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag