Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mijn vriend en zijn ex hebben een koopwoning. Staat sinds een jaar te koop. Mijn vriend woont er nog, zijn ex niet meer. Nu gaat het erom, dat ik bij mijn vriend wil gaan wonen. Ik ben bereid te betalen, wat logisch is, maar geen hypotheek omdat het huis niet van mij is. Ik zou de gebruikerslasten op me nemen. Zij gaat hier niet mee akkoord en dreigt ermee naar een advocaat te stappen en hem per 1 januari het huis uit te zetten. Zij zijn beide eigenaren. Dus mijn eerste vraag is, kan zij dit voor elkaar krijgen? Dan mijn tweede vraag. Zij dreigt er ook mee om te stoppen met betalen, zodat het huis met executiewaarde zal moeten worden verkocht. Kan zij dit zomaar maken? Mijn vriend heeft toch ook zijn rechten? Wat kan mijn vriend hiermee doen?

Het probleem is waarschijnlijk dat de restwaarde na aftrek van hypothecaire geldlening van de gewone verkoopwaarde negatief is. Een heel vervelend probleem van deze tijd. Een logische interpretatie is dat de aflossingsverplichting te zien zijn als betalen voor de (gezamenlijke) aankoop van de woning en de rentelasten als kostprijs van het woongenot.
Het beste is een convenant/overeenkomst te sluiten waarmee afspraken worden gemaakt en vastgelegd. Het is voor haar heel erg dat haar geld vast zit in een huis waarin zij niet kan wonen. Uitkopen is daarom in dien haalbaar altijd de beste oplossing. Beste alternatief is vergoeden van gebruikslasten en rente door uw vriend en delen van het maandelijkse aflossingsbedrag. Verder lijkt het logisch het huis te koop te zetten en met de bank af te spreken dat het mag worden verkocht indien en zodra er een redelijke verkoppprijs voor wordt geboden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het huis staat al zo'n anderhalf jaar te koop. Er is nog geen enkele kijker geweest ookal zijn zij al gezakt in prijs. Het gevolg daarvan is dat zij inderdaad met een schuld blijven zitten.

Maar op bovenstaande vragen geeft u geen antwoord. Heeft zij het recht om mijn vriend het huis uit te zetten? En kan zij er zomaar voor kiezen om te stoppen met betalen en het huis ter executiewaarde te laten verkopen? Ik weet dat de bank zijn geld wil en dat het de bank niet uitmaakt wie er betaald. Maar zij kan dit toch niet zomaar doen? Wat is uw advies hierin?


Ik denk dat via een rechter kan worden afgedwongen dat één van beiden in het huis blijft wonen in afwachting van de verkoop van de woning. Uw vriend woont er al en staat daardoor 1-0 voor. Als hij er mag wonen, mag hij er natuurlijk ook samenwonen.

Als de ex van uw vriend hem er uit wil hebben zal zij een procedure moeten starten. In die procedure kan de rechter ook een vraag worden voorgelegd met de bonvenstaande strekking.

Uiteindelijk lijkt het me dat degene die het best de woonlasten kan betalen de beste papieren heeft omdat degene die er niet kan wonen datn het minste last heeft van maandlasten die hem/haar niet direct iets opleveren en de ex wel.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Op dit moment betalen mijn vriend en zijn ex 50/50 van de hypotheek. En zij dreigt dus te stoppen met haar deel. Mijn vriend kan de hele hypotheek niet in zijn 1tje dragen dus zal de bank verhaal gaan halen indien er niet word betaald. Kan mijn vriend hier iets tegen doen? Zij mag toch niet zomaar stoppen met betalen? De hypotheek staat op beide namen.


Reactie van de vraagsteller

Daarnaast nog een vraag, kan zij van mij eisen dat ik huur betaal? Of bepaald mijn vriend dat die nog in de woning staat ingeschreven? Zij staat er namelijk niet meer ingeschreven. Indien het zo is dat zij dit niet van mij kan eisen, hoeven wij dus niet aan haar te vertellen dat ik bij hem intrek? Of zijn wij hier wel toe verplicht?


Huren kunt u alleen van de gezamenlijke eigenaren. Terecht ook want huur betekent dat het eigendomsrecht heel veel minder waard wordt. Als aangegeven kan denk ik door stappen via de rechter een regeling worden afgedwongen.
Als zij niet betaald kan uw vriend het deel dat hij namens haar betaalt op haar verhalen, desnoods via de rechter. Zij zijn neem ik aan hoofdelijk aansprakelijk jegens de bank, maar vervolgens moeten zse onderling toch 50%-50% de hypotheeklasten dragen. Het lijkt daarbij redelijk dat uw vriend een gebruiksvergoeding betaald.

Dat uw vriend in de gezamenlijke woning woont is uiteindelijk een kwestie van wat men gezamenlijk afspreekt. Hetzelfde geldt m.b.t. de afspraak dat anderen er mogen wonen. U te weigeren terwijl hij er mag wonen kan echter misbruik van recht opleveren. Ik kan echter niet met 100% zekerheid voorspellen wat een rechte rhierover zak oordelen.
Mijns inziens hoort uw vriend als goed beheerder van het gezamenlijk eigendom belangrijke zaken omstandigheden die daarop van invloed zijn te melden. U er laten wonen dus ook.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw antwoord.


Heel veel succes met deze lastige puzzel!

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik heb nog een laatste vraag.

Klopt het dat als ik ingeschreven sta op het adres en ik huurder ben, dat de ex van mijn vriend dan kan stoppen met betalen van de hypotheek, en dat mijn vriend dit via de rechter NIET terug kan halen?


Bovenstaande vraag heb ik al via een rechtstreeks bericht beantwoord. Als u bij uw vriend gaat wonen bent u nog geen huurder en uw vriend mag niet zonder medewerking van de mede-eigenaar verhuren. Verder blijft de hoofdregel. Beide eigeneraren moeten 50% betalen en als één van hen alles aan de bank betaald, kan deze de helft terug halen. Iets anders is dat een gebruiksvergoeding naar redelijkheid en billijkheid verschuldigd zou kunnen zijn door uw vriend.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag