Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mijn vriend en ik zijn tot 1 januari 2021 huurder van een particuliere huurwoning, nu kwamen wij er vandaag achter dat de verhuurster op 1 december de sleutel al heeft afgegeven aan de nieuwe huurders( volgens haar loopt het nieuwe huurcontract vanaf 15 december ). Wel is er afgesproken dat als er op 1 december een nieuwe huurder is, wij wel eerder toestemming geven om de nieuwe bewoners erin te laten onder de voorwaarde dat wij de huur van de maand december terug ontvangen. Zij zegt nu dat wij een halve maand huur terugkrijgen omdat het nieuwe huurcontract pas de 15e ingaat. Welke stappen kunnen wij nu nemen? Wij zijn het er namelijk niet mee eens dat ze voordat het nieuwe huurcontract is ingegaan de sleutels heeft afgegeven aan de nieuwe huurders

Als u hebt afgesproken in het huurcontract dat de huur eindigt per 01-01 2021, kunt u verhuurder houden aan deze afspraak bovendien levert het wanprestatie op, ook voor het al aanbieden van een sleutel. U kunt schade lijden als gevolg van het feit dat u eerder de woning moet verlaten. want waar vindt u dan onderdak en wat kost dat? Heeft verhuurder het einde van de huur wel aangezegd in een brief?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

het probleem is niet dat wij nu geen onderdak hebben, maar we hebben er wel moeite mee dat er nieuwe huurders de sleutel al hebben gekregen terwijl wij nog huurder zijn tot 15-12-2020.( dit is schriftelijk bevestigd ) er is ook afgesproken dat wij als er een nieuwe huurder is wij de maand huur terug krijgen, de verhuurster geeft aan de halve maand terug te willen betalen omdat per de 15e het nieuwe contract in gaat. maar ze heeft wel de sleutel 1 december aan de nieuwe huurders afgegeven.


Ja ik begrijp u : u stelt de huurder heeft de sleutel een maand in zijn bezit , dus heb ik recht op een maand huur. Zo werk het niet want het hoofdrecht is dat u de huurwoning nog exclusief een halve maand kunt gebruiken. Ik kan me wel voorstellen dat u het niet zo fijn vindt dat verhuurder de sleutel al heeft afgegeven, maar het leidt aan uw kant niet tot schade ( tenzij inbraak maar dan nog....) Als u bent overeengekomen dat u hoe dan ook bij tussentijds uit de woning gaan vanwege nieuwe huurders, een maand huur meekrijgt, dan mag u verhuurder daaraan zeker houden. Heeft u het op papier , dat maakt het gemakkelijker.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

er staat op papier dat als er een nieuwe huurder is op 1 december wij de huur terugkrijgen van december. nu zegt de makelaar die het verhuurd dat het nieuwe huurcontract ingaat op 15 december en wij dus nu maar een halve maand huur terugkrijgen. terwijl de sleutel per 1 december al is afgegeven aan de nieuwe huurder.


Ja het is een kwestie van interpretatie , maar ook gezond verstand. Als de huur zou ingaan per 01-12 voor de nieuwe huurder zou verhuurder zichzelf verrijken met dubbele huur. En dat is niet wettelijk juist. Nu de nieuwe huurder er de 15e intrekt zou u zichzelf verrijken als u een maand huur in plaats van een halve maand zou terug ontvangen. Ik denk dat we de afspraak zo moeten begrijpen. Maar de afgifte van de sleutel is echt onjuist en brengt uw privacy en spullen in gevaar.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag