Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn vraag is als volg. Ik ben moeder van een dochter van zes en sinds twee jaar gescheiden. Ik heb dus recht op alleenstaande ouderkorting. Nu heb ik sinds een paar maanden iemand leren kennen. We wonen nog niet samen alleen in de weekendde zijn we samen maar hebben een besluit genomen dat als we echt voor elkaar gaan nu zover zijn dat we samen een huis willen gaan kopen. Ik weet dat ik dan een toeslagpartner krijg en ik mijn toeslagen moet stopzetten.

Nu is het zo dat mijn ex samenwoont en een baby samen hebben maar niet getrouwd zijn. Nu wilt hij (omdat hij weet dat ik serieus wil gaan samen wonen) dat onze dochter bij hem wordt ingeschreven zodat hij dan recht heeft op alleenstaande ouderkorting.

Ik wil dat mijn dochter gewoon ingeschreven blijft bij mij. Kan hij dit eisen?

Ik hoop op een antwoord.

Nee dat kan hij niet eisen. Bovendien komt uw ex, gelet op de omstandigheden die u schetst, ook niet voor een alleenstaande ouderkorting in aanmerking omdat hij eveneens samenwoont. Indien uw dochter bij u woont, behoort zij bovendien ook bij u te zijn ingeschreven.

Beoordeel dit antwoord:

Uit uw verhaal maakt ik op dat uw ex samenwoont. Dan kan hij geen aanspraak maken op alleenstaande ouderkorting.
De wijziging van de inschrijving van uw dochter dient met toestemming van beide ouders (als u samen het ouderlijk gezag hebt) te gebeuren. Als u niet mee wilt werken aan de wijziging van de inschrijving, zou u ex uw medewerking kunnen proberen af te dwingen bij de rechtbank.
Echter, in beginsel dient de inschrijving van uw dochter gelijk te zijn aan haar hoofverblijfplaats. Als uw dochter de meeste tijd bij u verblijft, hebt u gegronde reden om uw medewerking te weigeren. Maar ook als uw dochter evenveel tijd bij u en uw ex verblijft, hebt u naar mijn mening gegronde reden om uw medewerking te weigeren. Immers, als uw dochter niet meer bij u ingeschreven is, ontvangt u in zijn geheel geen kindgebonden budget en kinderbijslag meer.
Ik ga ervan uit hiermee uw vraag beantwoord te hebben. Als ik u ergens mee van dienst kan zijn, hoor ik dat graag.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag