Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mijn vraag gaat over asbest in een woning (1957) van een woningbouwvereniging in een schaarstegebied.
Wij zijn er komen wonen in sept. 2008 en in okt. 2008 heeft een loodgieter een kapotte/beschadigde asbestplaat gevonden aan het dak op de voorzolder. De hele voorzolder is gesaneerd. Deze is verbonden met een gat in de muur van een vierkante meter ongeveer met het grootste gedeelte van de zolder. Wij gebruikten deze gehele zolder (met vaste trap) over het algemeen als opslag.
Dit jaar is de Woningbouw begonnen met groot onderhoud. Omdat de spouwmuren en zolder geisoleerd gaan worden, is de ondernemer achter de knieschotten op de achterzolder (kastplanken met ruimtes ertussen) gaan kijken en trof er stukken, wat later bleek, zeer schadelijke los gebonden amosiet te zijn! Na onderzoek bleek de hele zolder besmet, de trap naar zolder en spullen van de zolder (deze had ik inmiddels naar een kamer op de eerste etage verhuisd wegens de isolatieplannen).
Deze kamer is erna ook nog gemonsterd en ze hebben luchtpompen geplaatst. Deze waren alle goed. De spullen zijn toen schoon gemaakt en aan de andere kant van de kamer gezet. Ik vond het slordig, zonder bescherming uitgevoerd en binnen een half uur afgerond. Woningbouw gebeld dat ik het niet vertrouwde. Deze kwam per direct langs. Ik heb foto's gemaakt en vanaf dat moment alles genoteerd. S'Middags heeft de asbestsaneerder alles weer ingepakt. Die week erna is er een containment gebouwd en zijn eerst de spullen schoon gemaakt en de dag erna de zolder. Bij het testen van de zolder komen ze erachter dat tussen de zolder van de eerste en de houten vloer van de zolder, die niet aansluit bij het dak, helemaal vol licht met niet hecht gebonden amosiet, flarden verdeeld over de hele zolder!
Op dat moment konden we eindelijk uit het huis en ergens anders tijdelijk onderkomen. Nu moeten er ook nog schotten tussen de zolder en de eerste verdieping verwijderd aan de rand van het dak, omdat deze geisoleerd moeten worden, waar de hele ellende mee begon. Tot overmaat van ramp is de saneerder, een zzp-er ingehuurd door het asbest bedrijf, op non-actief gezet. Dit omdat deze waarschijnlijk een oplichter schijnt te zijn! Ik weet eigenlijk niet zo goed meer wie ik nog kan vertrouwen en of alles nu goed komt.
Ze zijn nu begonnen met de zolder en wij wachten af of de eerste etage ook in containment zal moeten.
Mijn vraag is eigenlijk of er iemand is die voor onze rechten opkomt: wie bepaald hoeveel schadevergoeding we krijgen, hoe weet ik wat voor gevaar we hebben gelopen en nog steeds lopen, hoe weten wij waar we recht op hebben.
Geld voor een advocaat hebben we niet! Weten jullie waar we aan kunnen kloppen?

Dank voor uw bericht. Gezien de ernst en complexiteit van de kwestie doet u er verstandig aan een advocaat in te schakelen. Gezien uw financiële positie komt u mogelijk in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand (de zogenaamde toevoeging). De kosten van de advocaat worden dan door de staat vergoed. U kunt zich hiervoor wenden tot het Juridisch Loket bij u in de buurt. U wordt dan doorverwezen naar een advocaat die uw belangen kan behartigen. Ik ben overigens graag bereid u in deze kwestie bij te staan. Ik ben gespecialiseerd in huurrecht en heb veelvuldig te maken met asbestschades. Mijn kantoor behandelt ook zaken op basis van een toevoeging. U kunt het Juridisch Loket dan vragen om de zaak aan mij door te verwijzen.

Beoordeel dit antwoord:

De asbest in uw woning dient te worden aangemerkt als een gebrek. In dat geval is de verhuurder verplicht het gebrek te verhelpen en heeft u recht op een huurvermindering en schadevergoeding. Ik adviseer u om een advocaat in te schakelen die de verhuurder aansprakelijk zal stellen en de schade zal verhalen. Er zijn genoeg advocaten te vinden die u op basis van een toevoeging willen bijstaan. Een toevoeging wordt verstrekt door de Raad voor Rechtsbijstand. Wordt de toevoeging verstrekt dan betaalt u een eigen bijdrage die afhankelijk is van uw inkomen. Ik adviseer u om contact op te nemen met het juridisch loket via 0900-8020 en een doorverwijzing te vragen naar een gespecialiseerde huurrecht advocaat. Indien u door het juridisch loket wordt doorverwezen heeft u recht op een korting op de eigen bijdrage van € 52,--.

Mocht u nog nadere vragen hebben, dan kunt u via deze website contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag