Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn vader is in 2004 overleden en er zijn 4 erfgenamen, waaronder ikzelf.
Een van de vier, mijn zuster, weigert elke medewerking om tot een verdeling/afhandeling van de nalatenschap te komen.
Inmiddels zijn we 9 jaar (!) verder en er gebeurt -vanwege haar onwil- maar niets.

Vraag:
Kan ik het kantongerecht (dus zonder advocaat) verzoeken een uitspraak te doen voor medewerking cq. afhandeling?

De vordering die aan de rechtbank dient te worden voorgelegd zal - kort samengevat - inhouden een veroordeling tot het verlenen van medewerking aan de verdeling en/of het vaststellen van de verdeling door de rechtbank zelf. Vorderingen met betrekking tot een verdeling worden meestal aangemerkt als van onbepaalde waarde en daarom beschouwd als een vordering die aan de rechtbank moet worden voorgelegd. Zelfs als de totale waarde van de erfenis minder dan 25.000,-- is (de kantonrechtersgrens) en het financiele belang daarmee aantoonbaar onder die grens blijft zijn er kantonrechters die zich onbevoegd verklaren en de zaak doorsturen naar de rechtbank. Dat geldt overigens niet voor alle kantongerechten. Als de totale omvang van de nalatenschap minder dan 25.000,-- is dan zou u het kunnen proberen, maar houdt er dan wel rekening mee dat het alsnog een rechtbankprocedure wordt en u alsnog een advocaat nodig heeft. Overigens zou ik de processtukken in dit geval sowieso door een deskundige laten opstellen.

Beoordeel dit antwoord:

Mocht u er prijs op stellen kan ik u eventueel vrijblijvend doorbemiddelen binnen een landelijk kwaliteitsnetwerk van advocaten die u goed verder kunnen helpen bij deze kwestie.

Zij kunnen vrijblijvend uw zaak bekijken en inschatten wat de mogelijkheden zijn. Ook is het mogelijk om u op pro-deo basis bij te staan.

Neemt u gerust contact met mij op voor meer informatie.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag