Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn vader is in 2001 overleden. Mijn moeder leeft nog en staat op het punt om naar een aanleunwoning te verhuizen. Het huis waar mijn moeder nu nog in woont zal worden verkocht. Hierdoor komt een aanzienlijk vermogen beschikbaar.
Hoe kan het beste met dit vermogen worden omgegaan? Mijn moeder kan van haar AOW en pensioenen goed rondkomen als ze straks in een aanleunwoning woont. Kan ik als enigs kind (en erfgenaam) aanspraak maken op mijn vaders erfdeel (dat is in 2011 niet gedaan) ?

Beste vraagsteller,
is uw vader overleden in 2001 of 2011?
In beginsel kunt u pas aanspraak maken op uw erfdeel zodra deze opeisbaar is, en dat is na het overlijden van uw moeder pas het geval.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Sorry, mijn vader is overleden in 2001.
Wat kan dan het beste met het vermogen worden gedaan?


Beste,
in dat geval is uw erfdeel nog steeds opeisbaar, en omdat uw moeder het huis vermoedelijk niet meer nodig zal hebben kunt u beiden (want zijn is nog steeds voor de 0,5 deel eigenaar beslissen wat te doen. U weet vast wel dat het slecht gaat in de huizenmarkt: misschien kunt u het huis gaan verhuren?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Verhuren en verkopen zijn inderdaad opties.
Maar als ik het goed begrijp kan ik wel mijn vaders deel op eisen dus 0,5 deel van het vermogen omdat hij in 2001 is overleden?


Ja, het kan wel anders zijn als uw vader bij testament een verzorgingsbepaling had opgenomen. Maar in principe geldt bij afwezigheid daarvan het oude erfrecht zoals dat gold voor 2003.

Beoordeel dit antwoord:

Beste vragensteller,

Een niet geheel onbelangrijke vraag is of er destijds door vader een testament is opgemaakt. Dit lees ik nog nergens in uw verhaal.
Er zou bijvoorbeeld een testament kunnen zijn opgemaakt waarbij het vruchtgebruik aan moeder is gelaten. In een dergelijk testament zie je dat vruchtgebruik kan eindigen bij overlijden van de langstlevende maar ook bij het metterwoon verlaten van de woning, bijvoorbeeld als de langstlevende door omstandigheden (zoals dementie) gedwongen wordt de woning te verlaten en er naar verwachting ook nimmer zal kunnen terugkeren.

Bovendien kan nog van belang zijn dat de nalatenschap van vader is opgengevallen nog voor inwerkingtreding van het nieuwe erfrecht (voor 1 januari 2003).


Een gedegen onderzoek door een deskundige, zoals een notaris, lijkt mij in uw geval dan ook zinvol. Ook zal daarbij gekeken moeten worden naar uw eigen vermogenspositie.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het klopt at er een testament is opgesteld. Deze zal eens goed bestudeerd moeten worden en het lijkt me verstandig om naar een notaris te gaan. Er zijn een aantal opties die allemaal nader bekeken moeten worden.
Bedankt voor jullie meedenken. Ik heb nu een indruk van hoe het verder moet worden opgepakt en uitgezocht.

Met vriendelijke groet.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag