Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn vader in onlangs overleden (moeder was reeds overleden) en er is een testament waar de 3 kinderen als erfgenamen zijn genoemd. Nu heeft mijn jongste zus in 18 maanden voor zijn overlijden met medeweten (?) van mijn vader een bedrag van 18.500 euro van zijn spaarekening en prive-rekening afgehaald en grotendeels toegeëigend. Mijn vader verbleef in een bejaardentehuis en had alleen wat geld nodig voor broodmaaltijden en kleding. Mag dit zo maar en hoeft mijn zus tegenover mij en haar andere zus hierover geen verantwoording af te leggen?

U kunt uw erfdeel bij uw zus opvragen, het erfdeel staat geregeld in het testament. U dient het testament op te vragen, dit kan bij elke willekeurig notaris. Indien u dan uw erfdeel op uw zus wil verhalen wil ik u daarbij helpen

Beoordeel dit antwoord:

De vraag is of deze betaling een schenking is geweest. Voor 2003 werd een schenking gezien als een voorschot op de erfenis en moest dit bedrag ter herverdeling worden ingebracht in de nalatenschap. Nu hoeft dat slechts te gebeuren als dat bij de schenking of in het testament van vader is bepaald. Als de schenking niet schriftelijk is vastgelegd is dat moeilijk te bewijzen. Succes.

Beoordeel dit antwoord:

Uw vraag valt onder het leerstuk het moeten afleggen van rekening en verantwoording door een gevolmachtigde (gevolmachtigde is dan uw jongste zuster die handelt namens uw vader, de volmachtgever). Centraal staat de vraag of een volmachtgever of een erfgenaam recht heeft om rekening en verantwoording van de gevolmachtigde te vragen. Titel 3 van boek 3 van het Burgerlijk Wetboek bevat geen bepalingen waaruit een verplichting tot het afleggen van rekening en verantwoording blijkt. Verschillende schrijvers zijn (zonder nadere onderbouwing) van mening dat de gevolmachtigde verantwoording verschuldigd is aan de volmachtgever. Uit rechtspraak van hogere en lagere rechters volgt dat je moet kijken naar wat volmachtgevers hierover zijn overeengekomen. Onze hoogste rechter, De Hoge Raad, heeft in situaties zoals die van u geoordeeld dat noch de volmachtgever, noch de erfgenamen van de volmachtgever een recht op rekening en verantwoording toekomt.
Ik zelf ben het niet zo eens met de Hoge Raad en denk dat het in het maatschappelijk verkeer gebruikelijk (betamelijk) is om rekening en verantwoording te geven (zeker als de volmachtgever hier zelf om vraagt). In die zin zou u zich kunnen opstellen dat u rekening en verantwoording eist (let wel rechtspraak die u steunt dan wel specifieke wetgeving ontbreekt). Met de 2 beantwoorders voor mij ben ik het helemaal eens dat het belangrijk is om naar het testament te kijken dan wel te onderzoeken of er een schriftelijke schenking is geweest.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Er is geen sprake van een schriftelijke schenking. In het testament is bepaald dat na overlijden van mijn vader de erfenis verdeeld moet worden in 3 gelijke delen (3 kinderen). Er is een verklaring van erfrecht onlangs opgemaakt door een notaris en ik moet zorg dragen om dit te regelen. Zodoende ben ik geconstateerd dat mijn jongste zus anderhalf jaar voor zijn overlijden genoemd bedrag afgehaald heeft van zijn rekeningen (al dan niet met zijn medeweten) en zich dit bedrag ( na aftrek van wat kleding en broodmaaltijden)
heeft toegeeigend. Mijn oudste zus en ik zijn dus in principe benadeeld en mijn vraag was of dit ongestraft mag.


Zoals u uit mijn antwoord hebt kunnen lezen ben ik van mening dat u rekening en verantwoording kunt vragen aan uw zuster.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Mijn zus heeft uitgesproken dit niet te willen doen en gelet op de uitspraak van de Hoge Raad is ze dit volgens u dan ook niet verplicht. Het is een fatsoenskwestie en die ontbreekt helaas. Verhaal is volgens mij dan ook niet mogelijk.


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag