Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn vader en moeder zijn gescheiden in 1996.
Niemand heeft nog contact met mijn vader.

Wel is bekend dat hij sinds afgelopen jaar de pensioenleeftijd heeft bereikt. Mijn moeder krijgt geen pensioenuitkering. Enkel een bericht over een overlijdens-pensioen (na zijn overlijden).

Ze heeft blijkbaar niet de juiste documenten om nog na te gaan of ze recht heeft op pensioenuitkering.
De advocaat die haar destijds bijstond, heeft geen praktijk meer. Dus heeft ze navraag gedaan bij de rechtbank in Haarlem. Daar ontvangt ze een kopie van de uitspraak van de echtscheiding, maar verder niets.

Wat is de beste weg die bewandeld kan worden om er achter te komen of ze pensioen uitkering zou moeten krijgen? En wellicht om daar ook aanspraak op te kunnen maken?


Via http://www.pensioenregister.nl/ zou al wat meer duidelijkheid verkregen moeten worden. Ook de beschikking van de echtscheiding zou meer duidelijkheid moeten geven over de getroffen regeling over het pensioen. Vervolgens kan een jurist dan zo nodig uw vader aanschrijven.

Beoordeel dit antwoord:

Beste vraagsteller,
De zogeheten Boon van Loonregeling gaat niet op voor de situatie van uw moeder omdat deze geldt tot 1995. Wel gaat op de Wet verevening pensioenrechten. (zie http://www.pensioenpower.nl/pensioen-en-echtscheiding.html).

Concreet heeft uw moeder recht op de helft van het pensioen - inclusief partnerpensioen- dat is opgebouwd gedurende het huwelijk. Dit kan alleen anders zijn als er sprake is geweest van huwelijkse voorwaarden die expliciet een andere verdeling vermelden, of in het echtscheidingsconvenant expliciet afstand is gedaan van de pensioenrechten. ( als dat het geval is , dan zou daar eventueel nog iets aan gedaan kunnen worden).

Uw moeder moet zich melden bij de pensioenverdeler om de helft van de pensioenrechten die zijn opgebouwd tijdens het huwelijk op te eisen. Ook moet de ex echtgenoot worden aangeschreven. Ik kan uw moeder helpen met het schrijven van deze brieven.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag