Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Mijn schoonvader heeft tijdens zijn skivakantie in Oostenrijk naar zeggen van een aanklager de skilift te vroeg geopend waardoor een minderjarige die zonder begeleiding, met mijn schoonvader in de lift zat, ten val gekomen is. Omdat mijn schoonvader niet door had wat de ernst vd situatie was, omdat hij de taal niet spreekt, omdat de jongen gelijk door meerdere andere mensen onder zijn hoede werd genomen en omdat mijn schoonvader zelf geen besef had van schuld is hij toen hij zag dat dit slachtoffer het ' goed' maakte, verder gegaan met skien, deze gebeurtinis achter zich latende.

De volgende dag werd hij door het gebruik van zijn skipas staande gehouden en moest hij zich melden op het plaatselijke politie bureau. De minderjarige die ten val was gekomen had de pols gebroken en er zou sprake zijn van nalatigheid.

Een paar maanden later is er een rechtzaak geweest waar mijn schoonvader ook naartoe is geweest. Uitspraak voor hem onduidelijk omdat zijn kennis vd Duitse taal te wensen over laat. Het hele proces was eenzijdig en mijn schoonvader heeft er weinig van meegekregen.

Inmiddels stapelen boetes, ziekenhuisrekeningen en proceskosten zich op. Ook wordt er duizenden euro's smartengeld geeist door de ouders van eerder genoemde.

Mijn vraag is in hoeverre hij deze kosten serieus moeten nemen en wat het gevolg is als aan deze eisen niet voldaan wordt?

Het feit is, dat uw schoonvader de plaats delict, heeft verlaten - het slachtoffer wetende achterlaten in zijn/haar benarde situatie - na de gebeurtenis. En dat is een toerekenbare tekortkoming. Temeer, uw schoonvader niet de taal machtig was, had hij moeten blijven bij het ongeval om nadere info te vergaren en te verschaffen. En dat is waar de schoen klemt, in dezen.

Als uw schoonvader niet voldoet aan de eisen van dit gevolg kán dit een groot probleem gaan worden. Ik adviseer u, om zo spoedig mogelijk verweer te geven aan deze zaak. Uw schoonvader had recht op een tolk tijdens de zitting en dat is blijkbaar niet gebeurt, zodat uw schoonvader géén rechtelijke wetenschap heeft van de inhoud van het proces. En dat is het verweer dat u kunt aankaarten, in dit proces.

Beoordeel dit antwoord:

Uw verhaal lezende zou ik de claim serieus nemen. Het heeft weinig zin dit niet te doen, naar het zich laat aanzien waait deze kwestie niet gewoon over.

Heeft uw schoonvader een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren? Als dat het geval is, bijna 99% van de Nederlandse gezinnen hebben een dergelijke verzekering, dan adviseer ik uw schoonvader de zaak daar zo spoedig mogelijk aan te melden. De verzekeraar zal de schaderegeling voor uw schoonvader ter hand nemen en de schade vergoeden. Alleen de strafrechtelijke boete zal voor zijn rekening blijven, omdat boetes niet verzekerd zijn.

Ik wens uw schoonvader veel succes!

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag