Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn relatie met mijn direct leidinggevende is niet erg goed, maar ook niet kapot.
Toch krijg ik de laatste tijd de indruk, dat er, na 30 jaar trouw werknemerschap mijnerzijds, een dossier wordt opgebouwd om mij te kunnen gaan ontslaan.

Ik ben nu door mijn leidinggevende vrij plotseling uitgenodigd voor een gesprek, nadat ik een lid van de OR gevraagd heb om eens naar mijn situatie te kijken.

De leidinggevende neemt een assistent mee naar het gesprek. Ik heb het OR-lid uitgenodigd en die heeft Ja gezegd.

Dit OR lid heeft nu een telefoontje gekregen van de leidinggevende waarin hem is verteld dat hij het gesprek niet wordt toegelaten als objectieve getuige.

Mag dit?

Kan een leidinggevende met een getuige komen en dit aan de meewerken verbieden?

Dank voor uw antwoord.

Geachte vragensteller,

Het goed werkgeverschap brengt mee dat u zich mag laten vergezellen door iemand bij een dergelijk gesprek. Het is ook juist heel verstandig om iemand mee te nemen. Twee horen immers meer dan een.
Heeft uw leidinggevende ook gezegd waarom u het OR-lid niet mag meenemen? En wilt u wellicht iemand anders vragen?
U kunt uw leidinggevende ook voorhouden dat dit uit de eisen van het goed werkgeverschap voortvloeit.

Het is in ieder geval heel verstandig iemand mee te nemen naar het gesprek, niets toe te zeggen, niets te tekenen en de leidinggevende te vragen om de inhoud van het gesprek u schriftelijk te bevestigen.

Hopelijk heb ik hiermee geholpen.
Succes bij het gesprek.




advocaat

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Heel erg bedankt voor dit advies, maar misscheien had ik mijn vraag toch nog iets scherper mogen stellen.
Ben ik verplicht om op de uitnodiging van de leidinggevende in te gaan of mag ik het gesprek weigeren wanneer ik geen getuige mee mag nemen? Kan de leidinggevende er consequenties aan verbinden?


Zo is je vraag concreter. Net zoals voor je werkgever het goed werkgeverschap geldt, ben jij gebonden aan de verplichtingen die voortvloeien uit goed werknemerschap. Dit brengt mee dat jullie je beiden in alle redelijkheid moeten opstellen. In dit geval betekent dit volgens mij concreet dat jij naar het gesprek moet gaan, en dat je werkgever niet kan weigeren dat jij een getuige meeneemt.

Je zult begrijpen dat over zoiets nooit een procedure bij de rechter is gevoerd. Er is dus niet een concreet geval waarnaar ik kan verwijzen.

Je werkgever zal niet veel kunnen doen als je het gesprek weigert, in de vorm van een schorsing of ontslag. Eventueel kan hij je een waarschuwing geven.

Hopelijk hoeft het niet zover te komen.




advocaat

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag