Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn recht op vakantiedagen

Ik heb een vraag m.b.t. mijn vakantiedagen.
De tandartspraktijk waar ik voor werk is voor 2 jaar geleden overgenomen door een keten voor tandartspraktijken.
en nu willen zij vanaf 1 januari volgend jaar dat onze vakantie van 7 naar 5 weken gaat.
Ik werk nu 22 jaar bij deze praktijk en ik heb altijd 7 weken vakantie gehad.
Is dit dan voor mij een verworven recht en tevens een mondelinge overeenkomst?
Mag/ kan dit zomaar terug gezet worden?
Graag uw reactie.

Alvast bedankt voor uw moeite.

Met vriendelijke groet,

Er zijn twee soorten vakantiedagen: wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen. Wettelijke vakantiedagen worden bepaald door de Wet arbeidsomstandigheden en staan gelijk aan vier keer het aantal dat u werkt per week. In uw geval lijkt het erop dat u meer vakantiedagen heeft dan wat wettelijk is voorgeschreven, deze extra dagen worden beschouwd als bovenwettelijke vakantiedagen.

Met betrekking tot het veranderen van de bovenwettelijke vakantiedagen, hangt het immers af van de omstandigheden van de situatie. Uw probleem behelst veranderende arbeidsvoorwaarden, wat een complex gebied van arbeidsrecht is.

Over het algemeen kunnen arbeidsvoorwaarden niet eenzijdig, zonder uw toestemming, worden aangepast door de werkgever. Veranderingen in het aantal vakantiedagen zou worden beschouwd als een wijziging in de arbeidsvoorwaarden. Daarom kan het voorgestelde beleid van uw werkgever onrechtmatig zijn. Echter, aangezien arbeidsrecht een complex gebied is, zijn er ook uitzonderingen op deze regel. Het kan dus zeker nuttig zijn om juridisch advies in te winnen.

Daarnaast kan het verstandig zijn om te kijken naar het overnamecontract bij de verkoop van de praktijk en uw arbeidsovereenkomst om te zien of hierin iets is opgenomen over het wijzigen van de arbeidsvoorwaarden.

In uw situatie is het mogelijk best een goede stap om vakbondsondersteuning te zoeken of juridisch advies in te winnen van een gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat, die u kan helpen bij het navigeren door deze complexe kwestie.

Ik hoop dat dit enig inzicht geeft, maar gezien de complexiteit van deze vraag, raad ik u aan om juridisch advies in te winnen.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag