Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn partner en ik zijn nu verwikkeld in een echtscheidingsprocedure.
We zijn in gemeenschap van goederen getrouwd en we hebben een eigenwoning, waarvan de eigenwoningschuld op de naam van mijn partner staat.
We hebben afgesproken dat hij in het huis blijft wonen, maar de rentekosten die zal ik geheel betalen en ook in box 1 aftrekken (ik zal gebruik maken van de echtscheidingsregeling)

Nou is me niet duidelijk of ik ook recht heb op 50% van de woning, ondanks dat de schuld op mijn partners naam staat, ben ik wel in gemeenschap van goederen gehuwd.
en of het uitmaakt op wiens naam de schuld staat en of ik de rente geheel mag aftrekken?

Geachte vragensteller,

Ten aanzien van de wettelijke gemeenschap van goederen geldt dat ze in beginsel alle goederen en alle schulden van beide echtgenoten omvat. Ook het huis valt in principe in deze wettelijke gemeenschap van goederen. Het maakt daarbij niet uit op wiens naam de eigen woning schuld staat. Op het voorgaande geldt een uitzondering wanneer het huis is betaald met vermogen dat een van de echtgenoten heeft verkregen uit een erfenis of uit een schenking
waaraan een zogenoemde uitsluitingsclausule is verbonden. In die situatie kan het zijn dat de woning geheel of gedeeltelijk tot het vermogen van slechts één van beide echtgenoten behoort.
Wanneer beide echtgenoten besluiten om uit elkaar te gaan zal het vermogen uit de ontbonden huwelijksgemeenschap moeten worden verdeeld. Daarbij kan worden besloten dat een van de partners in de echtelijke woning blijft wonen. Vaak zal deze partner dan de andere echtgenoot moeten uitkopen. Daarnaast zijn er ook tal van andere mogelijkheden om tot een verdeling van het gemeenschappelijke vermogen te komen.
Ten aanzien van de hypotheekrente geldt voor u als ‘vertrekkende echtgenoot’ het volgende. Gedurende twee jaren nadat aan u de woning niet meer anders dan tijdelijk als uw hoofdverblijf ter beschikking staat, wordt de woning voor de inkomstenbelasting toch aangemerkt als uw eigen woning, mits u aannemelijk kan maken dat de woning aan uw ex-echtgenoot gedurende die periode anders als tijdelijk als hoofdverblijf ter beschikking heeft gestaan. Wanneer aan dit criterium is voldaan kunt u de hypotheekrente blijven aftrekken mits de kosten en de lasten van de voormalige echtelijke woning op u als ‘vertrekkende echtgenoot’ zijn blijven drukken.
Ik hoop dat ik uw vragen hiermee voldoende beantwoord heb en dat u verder kunt met het gegeven antwoord.

Vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik heb voor een groot deel antwoord op mijn vraag, mijn dank daarvoor!

Er zijn nog twee puntjes wat me nog niet helemaal duidelijk zijn.

1. Mag m'n ex-partner eisen dat hij 50% van de rente op zijn inkomsten in aftrek neemt, ondanks dat de kosten op mij drukken als vertrekkende partner?

2. Na die twee jaar mag ik dus als vertrekkende partner geen rente meer aftrekken. Maar stel dat ik het zo regel dat m'n ex-partner ( die in de woning blijft wonen) de totale rente betaald en aftrekt. Mag hij dan na die 2 jaarstermijn de totale rente aftrekken of is dat alleen beperkt tot zijn deel?


Geachte vragensteller,

1.Om voor aftrek van hypotheekrente in aanmerking te komen vereist de wet dat de kosten van de eigen woning op de belastingplichtige moeten drukken. Uw ex-partner kan alleen dan hypotheekrente in aftrek brengen wanneer deze kosten daadwerkelijk op hem drukken. Wanneer dat niet het geval is, komt hem geen recht op aftrek toe.
2. Wanneer u het zo afspreekt dat uw ex-partner in de woning blijft wonen en dat op hem alle kosten van de eigen woning blijven drukken, dan mag uw ex-partner de kosten van de eigen woning geheel in aftrek blijven brengen. Vereist is dan wel dat de woning geheel in eigendom is toebedeeld aan uw ex-partner.

Let bij dit alles er wel op dat de begrippen ‘betalen’ en ‘drukken’ niet precies hetzelfde betekenen. Zo zijn er uit de rechtspraak gevallen bekend waarbij de vertrekkende echtgenoot de hypotheekrente is blijven betalen terwijl deze op basis van de uitkomst van de echtscheidingsprocedure op de echtgenoot die in de woning is blijven wonen zijn blijven drukken. In een dergelijke situatie besliste de rechter dat de vertrekkende echtgenoot geen recht op hypotheekrenteaftrek had.
Van belang is verder dat de termijn van twee jaar waarin de vertrekkende echtgenoot toch nog een eigen woning heeft, gaat lopen op het moment dat beide echtgenoten duurzaam gescheiden leven.
Tevens kent de Wet IB nog een regeling waarbij beide voormalige partners in het jaar waarin ze uit elkaar gaan, voor de aftrek van de hypotheekrente en een aantal andere fiscale regelingen ervoor kunnen kiezen om toch als partner te worden aangemerkt. De hypotheekrente aftrek kan dan in de aangifte aan een van beide partners worden toebedeeld.
Fiscaal kan dit gunstig zijn wanneer een van beide partners een beduidend hoger inkomen heeft dan de andere.
Gelet op de complexiteit van deze materie kan het verstandig zijn om u goed in te laten lichten door een fiscalist/belastingadviseur of de notaris. Ik hoop uw vraag hiermee voldoende te hebben beantwoord.

Vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

U heeft mijn vraag inderdaad voldoende beantwoord. Mijn dank hiervoor!


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag