Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn partner en ik hebben vorig jaar besloten om uit elkaar te gaan. We hebben 2 kinderen. Ėen van 9 en ėėn van 5 jaar. We hadden in principe een goede verstandhouding. Zij zou met de kinderen 500 meter verderop wonen en er zou niet veel veranderen qua opvoeden van de jongens. Omdat zij 's avonds pas thuiskomt van haar werk heb ik altijd de zorg over mn kinderen. Die haal ik na mn werk op bij of mn zusje of mn vader. We hebben sinds dat de relatie beëindigd is gewoon als "gezin" samengewoond. Totdat ze een maandje geleden ineens met de mededeling kwam dat ze met de kinderen naar Deventer gaat verhuizen. Dat is 50 km verderop. Ze heeft alles al geregeld zonder overleg. Nieuwe school, huis gekocht mbv haar ouders. Ze rukt de jongens weg uit hun comfortzone. Ze hebben hier alles, familie, vriendjes, school, voetbal en zwemmen. Vooral de oudste gaat het hier heel moeilijk mee krijgen.
Hierop wil ik dus vragen wat mijn rechten zijn als ik die überhaupt wel heb? Ik wil dit allemaal niet en de kids ook niet.

Er zijn inderdaad afstand grenzen betreffende het verhuizen met de kinderen. De omstandigheden en het belang/nadelen van de kinderen bij een verhuizing, dienen zorgvuldig te worden afgewogen. Bij heel jonge kinderen (0-3 jaar) speelt dit minder, dan in uw geval.

Mochten de kinderen bij uzelf blijven wonen, moet u wel in staat zijn om voor de kinderen te zorgen.

Beoordeel dit antwoord:

Het belangrijkste bij het beantwoorden van deze vraag is of u gezamenlijk ouderlijk gezag hebt. U spreekt over uit elkaar gaan, waardoor ik er vanuit ga dat u slechts hebt samengewoond en niet gehuwd was. Klopt dit? Zo ja, dan hebt u niet automatisch het gezag over uw kinderen en moet u dat destijds hebben geregeld bij de rechtbank. Indien u samen het gezag hebt, waarbij u bovendien ook nog een uitgebreide zorgtaak lijkt te hebben, kan mevrouw niet zomaar beslissen te verhuizen. De grens van haar eigen beslissingsbevoegdheid ligt bij 50 km. U zit dus op die grens, maar heeft desondanks a voldoende reden om te stellen dat dit ingrijpende gevolgen zal hebben voor de kinderen.
Gaat u dus allereerst na of u gezag hebt! Hebt u dat niet, dan kan dat alsnog verzocht worden, hoewel mevrouw nu niet meer zal willen meewerken. In dat geval moet u dus naar de rechtbank. Indien u wel samen het gezag hebt, zal mevrouw vervangende toestemming voor verhuizing moeten verzoeken bij de rechtbank. Doet zij dit niet en zet zij ondanks uw weigering toestemming te geven haar plannen door, dient u een verbod te vragen aan de rechtbank. U kunt contact met mij opnemen om uw zaak door te spreken. Het is van groot belang hier niet te lang mee te wachten en tijdig te handelen. Doet u dat niet, dan kan de rechtbank rekening houden met het voldongen feit van de verhuizing.

Beoordeel dit antwoord:

Hetgeen mijn voorgangster aangeeft is correct. Ik heb recent exact eenzelfde soort zaak behartigd. Het is van groot belang om snel te schakelen en desnoods een kort geding te starten om haar tegen te houden. U mag ook mij benaderen en evt vrijblijvend de casus bespreken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik heb uitgerekend hoeveel km ze bij mij vandaan gaan wonen. En dat gaat ruim over de 50 km


Indien dit inderdaad boven de 50 km uitgaat doet u er verstandig aan de koe bij de horens te vatten en er werk van te maken. Dergelijke zaken zijn sterk casuïstisch en daardoor afhankelijk van alle omstandigheden van het geval voor de uitkomst ervan, maar de inschatting is dat u goede kans maakt op een gewenste uitkomst. Indien mevrouw reeds verhuist kan dit anders worden. U kunt middels deze site een directe contact aanvraag doen voor nadere info.

Beoordeel dit antwoord:

Ja, ik denk inderdaad dat u snel advies nodig hebt van een advocaat. U mag mij ook rechtstreeks benaderen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag