Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


mijn overleden tante heeft in een testament 11 kleinkinderen benoemd als erven en een notaris benoemd als executeur, nou is het zaak dat na 5 jaar het woonhuis eindelijk is verkocht en waarbij iedereen in aanloop hier naar toe diverse malen heeft moeten tekenen, hetzij voor het accepteren van de erfenis, of het akkoord gaan met de verkoopprijs.
Nou staat op dit moment het geld van het woonhuis op de rekening van de notaris, echter deze beweert dat ook nu iedereen weer zal moeten ondertekenen voor akkoord en alleen als iedereen heeft getekend dan pas maakt de notaris het geld over op de rekening van de erven.
Is dit een normale gang van zaken ?

De notaris wil zekerheid dat alles naar uw tevredenheid is afgewikkeld en daarom vraagt hij de handtekening. Dit is zeker niet ongebruikelijk bij notarissen om zo nodig zich zelf in te dekken. Volgens mij is er geen wettelijke verplichting om de handtekening te zetten.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik wil er nog aan toevoegen dat enkele erven minderjarig zijn en dus de ouders hiervoor moeten tekenen, en waarbij ik nog wil aantekenen dat de verhouding met enkele ouders niet al te best zijn.
en zoals de notaris het formuleerde, als een van de erven of ouders niet tekent er niemand geld van de erfenis krijgt overgemaakt.
dit kan toch nooit de bedoeling zijn ?


Een executeur heeft de taak om een nalatenschap te beheren en die klaar te maken voor verdeling. Een executeur kan niet eenzijdig de verdeling tot stand brengen, alle erfgenamen moeten daar aan meewerken. Zonder handtekening van alle erfgenamen zal de notaris inderdaad niet kunnen uitbetalen. Als er partijen zijn die weigeren mee te werken aan de eindverdeling dan kan die medwerking via de rechtbank worden afgedwongen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag