Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mijn ouders hebben een huurachterstand van 3 maanden . Ze hebben hiertoe niet de financiele middelen gehad wegens fouten en vertraging bij meerdere instanties een burnout en ziekte . Nu zijn ze met de woningbouw stichting bij de rechter geweest en hebben de afspraak gemaakt dat ze tot 1 januari 2013 de tijd hebben om een regeling te treffen . Anders zouden ze worden uitgezet . Nu hebben ze vrijdag 14 december jl. een uitspraak van de kantonrechter ontvangen waarin de beslissing staat . Deze zegt dat ze binnen 2 weken na de uitspraak het huis moeten hebben verlaten . De woningbouw stichting weet hier echter niets van . Ze zitten al in een schuldsanering en weten niet meer hoe ze verder moeten handelen . Mag een kantonrechter zo de afspraak tussen beide partijen negeren in zijn beslissing ? Wat kunnen we nog doen zodat ze straks niet met 3 kinderen bij mij op de stoep staan ?

Vaak zie ik dat mensen bij de rechter beloven dat ze de huurachterstand alsnog binnen zoals in dit geval 14 dagen zullen betalen. Maar daardoor is er nog geen afspraak gemaakt met de woning stichting. De rechter hoeft met dat soort opmerkingen ook geen rekening te houden. Dat hoeft alleen als de woning stichting heeft aangegeven dat zij instemmen met het alsnog binnen 14 dagen betalen en dat ook bewezen kan worden. Als ze een afspraak hebben gemaakt met de woningbouw stichting dan neem ik aan dat die op papier staat. Die afspraak kun je dan gebruiken als de woningbouw stichting hen het huis uit wil zetten. Is er geen bewijs dat de woningbouw stichting akkoord is gegaan met het aanbod om binnen 14 dagen te betalen dan loopt u de kans dat er uitgezet mag worden. In ieder geval is het verstandig om zo snel mogelijk de huurachterstand over te maken want daarmee kun je definitief voorkomen dat er een uitzetting komt.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De afspraak met de woningbouw stichting staat op hetzelfde papier als de uitspraak van de rechter . Dat vinden wij nu juist zo vreemd . Er is inmiddels contact met de woningbouw en die zeggen niets van deze beslissing te weten en gaan het nu uitzoeken .


Als u de afspraak op papier heeft is er in die zin niets aan de hand dat u dan er voor zorgen dat voor 1 januari 2013 en regeling getroffen is. Daarom is het verstandig nu een aanbod te doen aan de woningbouw vereniging waaruit volgt dat u de huurachterstand binnen redelijke termijn terugbetaald en kom die afspraken dan ook na. En uiteraard moet de huurachterstand niet oplopen dus de huur van de komende maanden moet zeker op tijd worden betaald.

Beoordeel dit antwoord:

U mag als 3e de schuld van uw ouders betalen. Als de woningbouwvereniging er mee akkoord gaat dat de huurovereenkomst dan gewoon doorloopt is dat de eenvoudigste oplossing.

Verder geldt: de onderlinge afspraak van partijen beperkt het recht van verhuurder om gebruik te maken van de uitspraak van de rechter. Een paar kanttekeningen:
1) Sluit het kort met de woningbouwvereniging. Wat u met hen kortsluit heeft voorrang op de uitspraak (wel vastleggen dan);
2) Staan de gemaakte afspraken op schrift? Zo niet, dan heeft u mogelijk een bewijsprobleem.
3) Als er een afspraak is gemaakt die inhoud dat bij betaling X voor datum Y het probleem is opgelost, dan zou je kunnen stellen dat niet ontruimd kan worden op grond van het kantonrechtersvonnis. Komt u er niet uit met de woningbouwvereniging over hoe e.e.a. wordt afgehandeld, dan kunt u beroep aantekenen en een voorlopige voorziening vragen (niet hoeven te ontruimen ivm uitspraken, in afwachting van hoger beroep).

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag