Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn oude werkgever heeft een fout gemaakt tijdens de eindafreking van mijn salaris (bijna 3 jaar geleden). Nu krijg ik onlangs een schrijven met daarin zijn excusses en de vraag of ik het resterende geld wilt overmaken. (geeft in zijn brief aan dat ze het verzuimd zijn destijds te verreken)

mijn vraag of mijn oude werkgever nog een vorderingsrecht heeft en ik dus verplicht ben om gehoor te geven aan zijn vordering?

Het antwoord op die vraag hangt mede af van de wijze waarop het dienstverband is geeindigd. Als er bijvoorbeeld een vaststellingsovereenkomst is gesloten, is het in de praktijk gebruikelijk dat partijen elkaar over en weer finale kwijting verlenen. Dat wil zeggen dat er dan op die punten niet meer teruggekomen kan worden. Als er gehandeld is conform de overeenkomst dan zou werkgever mogelijk geen vordering meer hebben.

Maar wellicht is de beeindigingsovereenkomst niet geheel correct uitgevoerd. Er wordt verwezen naar een niet doorgevoerde verrekening. Werkgever lijkt dus te hebben "geslapen". Veelal kan wel nakoming worden gevraagd van datgene wat overeengekomen is en verjaring lijkt zich hier niet voor te doen. Ook zonder beeindigingsovereenkomst kan een eindafrekening niet juist zijn opgesteld of uitgevoerd. Het risico dat er nu niet meer verhaald kan worden, ligt dan bij werkgever.

Kortom, er zijn nog wel een aantal punten die opgehelderd zouden moeten worden. Wellicht zou u nog iets specifieker op de kwestie kunnen ingaan.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Geachte Heer Loontjes,
ik ben werkzaam in de ouderenzorg en heb destijds mijn contract voor onbepaalde tijd opgezegd. Hierop is er een door P&O van de zorginstelling een eindafreking opgesteld. Daarin zijn nog uitstaande vakantiegelden etc verrekend. Echter zijn zij een salaris voorschot (een jaar eerder ontvangen) vergeten terug te vorderen. Destijds heb ik daar ook geen rekening meer mee gehouden en ben er dus vanuit gegaan dat de eindafreking daarmee ook allesomvattend en definitief was. U kunt dus nagaan dat ik erg onaangenaam verrast werd door het schrijven.

Zoals ik uw reactie lees. Lijkt er dus geen sprake van een vaststellingsovereenkomst te zijn geweest. Of er nu wel sprake is geweest van een beeindigingsovereenkomst begrijp ik niet echt. Ik heb niets ondertekend en heb alleen een eindsalarisstrookje gehad.

citaat van de brief:
"per 1 september 2009 bent u uit dienst van de .... Tijdens controle is gebleken dat er in januari 2009 een voorschot aan u is overgemaakt en maar deels is teruggevorderd. Er blijkt dat er nog een bedrag van .... open staat. Normaliter moest dit bedrag bij de eindafrekening worden verrekend, helaas is dit verzuimd. wij verzoeken u vriendelijk om dit bedrag alsnog aan ons over te maken."

Kunt u hierin duidelijk geven? of wilt u nog specifiek nog iets weten?

mvg


Als u zelf heeft opgezegd, zal inderdaad geen sprake zijn van een beeindigings- of vaststellingsovereenkomst. U zult inderdaad overvallen zijn door de laatste brief en ik kan mij voorstellen dat u zich op het standpunt stelt dat u er, door het tijdsverloop, gerechtvaardigd vanuit bent gegaan dat alles was afgewikkeld. Dit te meer omdat uit niets blijkt dat uw voormalige werkgever een en ander nu pas zou hebben ontdekt.

Dat zou u ook uw werkgever kunnen laten weten en dat u daarom de vordering betwist. Maar u zou ook nog (strategisch) even kunnen wachten om te bezien of uw voormalige werkgever daadwerkelijk doorzet in de invordering. Uw voormalige werkgever is immers aan zet en reageren kan altijd nog.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag