Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn Moeder heeft de Duitse nationaliteit, ze heeft bij de Duitse sociale dienst een bijstandsuitkering aangevraagd. Vandaag kreeg ik een brief van de Duitse sociale dienst met de vraag of ik inzicht wil geven in mijn financiële situatie, om te toetsen of ik een financiële bijdrage kan leveren aan het onderhoud van mijn moeder.
Ik ben zelf in Nederland geboren en heb ook altijd de Nederlandse nationaliteit gehad. Ik heb tijdens mijn kinderjaren wel een aantal jaar in Duitsland gewoond.
Mag de Duitse sociale dienst van mij eisen om inzicht te geven in mijn financiën en mij dwingen om aan het levensonderhoud van mijn moeder mee te betalen?

Het is niet zeker of er Duits of Nederlands recht van toepassing is. Tenminste als er Duits recht van toepassing zou zijn bent u verplicht inzicht te geven en eventueel alimentatie te betalen. Ik zou verbaasd zijn als het volgens Nederlands recht anders zou zitten.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor u reactie.

Ik ga er toch van uit dat ik als Nederlander, die woonachtig is Nederland, onder het Nederlandse recht val. En dat ik als Nederlands staatsburger (zonder enig crimineel verleden), niet aan een land waar ik behalve dat mijn moeder er vandaan komt en woont niets te maken heb, inzicht moet geven in mijn financiële situatie en eventueel alimentatie moet betalen.


Het zou kunnen dat u uw moeder alimentatie moet betalen – volgens Duits of Nederlands recht.

Beoordeel dit antwoord:

Indien uw moeder in Duitsland woonachtig is, is Duits recht van toepassing. Bij alimentatiekwesties is bepalend waar die persoon woont die een - mogelijke - aanspraak heeft op alimentatie. U bent volgens Duits recht verplicht om informatie te verstrekken over uw financiele situatie. Ik adviseer u om al bij het verstekken van de informatie de Duitse overheid erop te wijzen dat de koopkracht in Nederland van de Duitse koopkacht verschilt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag