Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Mijn man is in 2014 van baan gewisseld. Zijn oude werkgever betaalde zijn bonus en vakantiegeld van 2013 uit in maart 2014. In mei ging hij naar een andere werkgever. Toen kreeg hij van zijn oude werkgever de bonus en het vakantiegeld van 2014 direct uitbetaald. Hierdoor werd zijn jaarsalaris van 2014 heel hoog. (Dit wisten wij pas toen wij de jaaropgave kregen, want wij gingen er vanuit dat de bonus en het vakantiegeld bij 2013 hoorden.)
Omdat dit bedrag zo hoog werd moeten wij nu al onze toeslagen over 2014 terugbetalen, terwijl mijn man juist veel minder is gaan verdienen bij zijn nieuwe werkgever. Wij konden nauwelijks rondkomen iedere maand in 2014 met toeslagen. En nu dus ook. En dan moeten wij ook nog eens terug gaan betalen.
Kortom, onze inkomsten zijn omlaag gegaan, maar omdat de oude werkgever later uitbetaald, hebben wij geen recht op toeslagen. Klopt dit wel? Of zijn hier uitzonderingen voor?
Wij horen het heel graag.

Indien de inkomsten uit werk (sterk) fluctueren, kan de Belastingdienst worden verzocht om het loon over een periode van drie jaar te "middelen".

"Met middeling berekent u uw gemiddelde inkomen over 3 aaneengesloten kalenderjaren. Dit is het middelingstijdvak. Vervolgens berekent u hoeveel belasting u per jaar moet betalen. Zijn de nieuwe belastingbedragen lager dan die van de eerdere aanslagen? Dan hebt u mogelijk recht op een teruggaaf."

Meer informatie hierover is vindbaar op de website van de Belanstingdienst: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/ connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen /bijzondere_situaties/middeling_sterk_wisselende_inkomens/middeling_sterk_wisselende_inkomens

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag