Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mijn man heeft met zijn bedrijf, waar ik van uitgesloten ben privé een hypothecaire lening afgesloten. Daardoor was onze hypotheek privé deels afgelost. Maar in zijn bv heeft hij dus een hypothecaire schuld van ons huis.
Alleen het huis valt in de gemeenschap van goederen. Verder niks. Dat heeft hij nadrukkelijk nog aangegeven.

Wij zijn aansprakelijk voor schulden gemaakt binnen de gewone gang van huishouding.
Betekend dat dat de aflossing van de hypotheek van ons huis ik dan ook niet aansprakelijk voor gesteld kan worden?

Vreemd. Bij gemeenschap van goederen is bijna alles gezamenlijk. U blijft dus ook hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de gemeenschap en dus ook voor de hypotheek. Misschien speelt er meer maar dat kan ik niet beoordelen zonder nadere info van u. Desgewenst kan ik u nader adviseren.

Beoordeel dit antwoord:

Als hoofdregel geldt dat het vermogen dat buiten de huwelijksgemeenschap valt niet door schuldeisers van de andere echtgenoot kan worden aangesproken. Hoe dit in uw geval uitpakt durf ik niet te zeggen op basis van de verstrekte gegevens.

Verder mag uw echtgenoot niet zonder uw (schriftelijke of langs de elektronische weg gegeven) toestemming een hypotheek vestigen op de echtelijke woning. Wanneer dit toch gebeurd is dan kunt u de onderliggende overeenkomst vernietigen en de vestiging van het recht van hypotheek ongedaan maken. Laat u adviseren door een juridisch deskundige voordat u dergelijke stappen zet.

Wellicht relevant is dat wanneer uw echtgenoot een gemeenschappelijke schuld heeft afgelost vanuit zijn afgescheiden vermogen, hij tegenover u aanspraak kan maken op een vergoeding hiervoor.

Deze materie is tamelijk complex en ik heb (veel) meer gegevens nodig om iets zinnigs te kunnen zeggen over uw individuele situatie.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag