Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn man en ik zijn bijna gescheiden. Ik heb de aktes van berusting op de tafel liggen. Nou wil mijn man niet tekenen omdat hij dan alimentatie moet gaan betalen.

Neem contact op met uw advocaat. In principe heeft u in Nederland niet de toestemming van uw echtgenoot nodig om te scheiden. De rechter kan ook de echtscheiding uitspreken met de voorwaarden van de boedelscheiding en alimentatie. Daarnaast is het mogelijk om via mediation met uw echtgenoot tot ondertekening van deze akte te komen. Dat laatste is het snelste en goedkoopste. Tevens weet u dan waar het uw echtgenoot echt om gaat.

Beoordeel dit antwoord:

Door het ondertekenen van de akte van berusting geeft u beiden in feite aan dat u eens bent met het echtscheidingsconvenant en dat u niet in hoger beroep zult gaan.

Weigert meneer de akte te ondertekenen, dan hoeft u alleen de termijn van hoger beroep af te wachten (3 maanden). Nadat de drie maanden verlopen zijn, en er is ondertussen geen hoger beroep door meneer ingesteld, kunt u de echtscheiding alsnog zelf in de gemeente in laten schrijven.
Hiervoor dient u wel bewijs van de rechtbank te hebben dat geen hoger beroep ingesteld is (verklaring van non-appèl). Dit kan uw advocaat voor u regelen.

In feite: drie maanden afwachten, is geen hoger beroep ingesteld? Bij de verklaring van non-appèl halen en hierna de echtscheiding alsnog zelf in de gemeente laten inschrijven. Hiermee zal de echtscheiding rond zijn.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag