Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mijn man en ik gaan scheiden. Ik wil een huis gaan huren en hij blijft in ons koophuis wonen totdat het is verkocht. Ben ik dan verplicht om nog mee te betalen aan de kosten van ons koophuis als ik in een huurhuis woon? Zo ja wat moet ik doen om niet meer mee te hoeven betalen? Alvast bedankt.

In beginsel bepaalt de wet dat u naar rato dient bij te dragen in de huishoudelijke kosten zolang u nog gehuwd bent. U blijft echter ook mede eigenaar. Uw man heeft daardoor ook het genot van het deel waarvan u eigenaar ben ( de helft). U heeft derhalve recht op een vergoeding daarvoor. U kunt afspreken dat uw man de volledige hypotheek voldoet en u geen aanspraak maakt op de zogeheten gebruiksvergoeding. U kunt daarbij voorts afspreken dat uw man bijvoorbeeld dan ook recht heeft op de volledige voorlopige teruggaaf als hij de volledige hypotheek voldoet. Let op als u afspreekt bijvoorbeeld dat uw man voor de aan de hypotheek gekoppelde verzekering voldoet dan behoudt hij het recht dit met de verdeling te verrekenen. Omdat uw man in de woning verblijft is het voorts reeel dat hij het water, gas en electra voldoet; hij is immers de gebruiker op dat moment.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw antwoord. Als hij het er niet mee eens is is het dan noodzakelijk dat ik afstand doe van het huis middels een akte bij de notaris. Dan geef ik al mijn rechten op toch? alvast bedankt.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag