Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mijn man en ik, 74 en 73 jaar, hebben, nu bijna 5 jaar geleden een 2-onder-1 kap huis gekocht in Loon op Zand, een tweede huis, daar wij ook een deel van het jaar in de zomer, in Portugal wonen. Toen we het kochten, dat was in de winter, zagen we dat we achter en opzij van het huis vrij zaten. Geen inkijk dus. We kwamen er steeds alleen in de wintermaanden, en zagen dan dus niet dat er 's zomers geen zon in ons tuintje scheen. Nu we door omstandigheden in september al in Nederland zijn, zien we dat de bomen van twee buren, hulst, coniferen, takken van nog grotere bomen, linde en esdoorn, tot wel 3 meter over de grens in onze tuin hangen waardoor er helemaal geen zon meer in onze tuin kan komen. Echt, de hele dag niet! De eerste 2 a 3 jaar hadden we achter én opzij andere buren die de boel bijhielden en werd er nog gesnoeid, door hen of door ons (met toestemming van hen)
Nu zijn er 2 andere buren waarmee we al kennis gemaakt hebben. We dachten, aardige mensen. De laatste jaren is het overhangend "groen" van hen echter niet meer bijgehouden. De achterbuur wil er niet meer over praten, hij zegt slechts " ik wil vrij zitten. Punt!" De andere gaan nieuw bouwen en we hopen dat er daarna dan meer gesnoeid wordt. Met hen konden we toch redelijk praten.
Die achterbuurman wil niets aan zijn, bij ons overhangende, hulstbomen doen, die overigens tegen onze scheidingsschutting staan!
Wat zijn hierin onze rechten?
Wat kunnen wij doen?
Ik vind dit donkere zonloze patiotuintje geen levensvreugde geven.......
Waarom wil ik het NU anders?
In de nabije toekomst gaan wij ons huis in Portugal verkopen en willen we hier onze oude dag slijten. Maar dan willen we wel heel graag in een warm Nederlands zonnetje buiten kunnen zitten.
Ik ben benieuwd wat uw antwoord is......

De buren moeten snoeien en bijhouden, als zij dat niet op sommatie doen ( schriftelijk) mag u op hun kosten een derde inschakelen om de overhangende takken te snoeien. Onderhoudsachterstand dat leidt tot ernstige burenhinder zoals zonlichtontneming kunt u aanpakken via een aanschrijven op basis van onrechtmatige burenhinder, dit geldt ook voor bladgroen overlast. Bomen die staan binnen de verboden zone ( twee meter ( moeten worden verwijderd of afgetopt tot de vereiste twee meter. Wat betreft de zonlichtontneming is een vereiste duurzame vermindering van vrije daglichtinval in het huis en op terras. Als u dat wenst kan ik voor u de buren aanschrijven, eventueel zelfs kunt u de hele zaak uit handen geven aan mij. Neem daartoe direct contact op?

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag