Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn grootvader is eind november overleden en ik weet niet hoe ik zijn zaken definitief moet afhandelen.
Ik ben de laatste 4 jaar contactpersoon geweest voor de zorg om hem heen. Het laatste jaar in het verzorgingstehuis (en ziekenhuisbezoeken) was ik ook de enige contactpersoon. Ik was geen mentor, bewindvoerder of curator. Wel heb ik de zaken gestroomlijnd en indien nodig zelf kosten betaald.
De begrafenis heb ik ook alleen geregeld.

Nu wil ik alles netjes afhandelen.
Mijn grootvader heeft een testament.
Mijn grootvader was getrouwd met zijn vrouw, die volkomen dement al 7 jaar op een gesloten afdeling van een verzorgingstehuis woont.
Mijn grootvader heeft 2 kinderen, waaronder mijn moeder die momenteel met een recherlijke machtiging opgenomen is bij Parnassia.
De (2e) vrouw van mijn grootvader (niet mijn grootmoeder) heeft 2 kinderen die iig als mentor optreden.
Qua bezittingen is er 6000 euro op een bankrekening, 3 schilderijen (zover bekend geen uitzonderlijke waarde). Qua schulden loopt 3000 euro bij een incassoburo inzake oude ziektekosten van zijn vrouw (die hij in het verleden niet wilde betalen) en 800 euro aan achterstallige posten bij het CAK.

Ik krijg deze week van de bank toegang over zijn gelden, waarvan ik zijn begrafenis wil betalen.
Mijn grootvader had geen contact meer met de kinderen van zijn vrouw en zeer weinig contact met zijn dochters.
Is het verplicht naar een notaris te gaan en het testament te laten uitspreken?
Er blijft eigenlijk alleen nog een netto schuld over.

Graag uw visie!

U bent niet verplicht om naar een notaris te gaan om het testament te laten openen of iets dergelijks. Het testament is van kracht ongeacht of u wel of niet naar een notaris gaat.
Het testament is dus bepalend voor de vraag wie erfgenaam is en wie bevoegd is om over de erfenis te beschikken en die af te handelen.

Beoordeel dit antwoord:

Antwoord bewerken Antwoord verwijderen

Beste vraagsteller,
als er slechts kosten zijn en geen baten adviseer ik de erfgenamen zie testament, de erfenis beneficiar te aanvaarden. Dit kan eigenlijk alleen als er geen daden van inbezitneming en verdeling van de erfboedel zijn geweest. Gezien de datum van overlijden zou ik dit zo spoedig mogelijk regelen, de beneficiaire aanvaarding loopt via de rechtbank van de woonplaats waar uw grootvader is overleden. Het betreft een verzoekschrift: u hebt er geen advocaat voor nodig. Het is voldoende als een van de erfgenamen stelt deze aanvaarding te willen bewerkstelligen. Hieronder nog een link voor meer informatie:
http://www.erfwijzer.nl/beneficiaire-aanvaarding.html

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag