Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Mijn gemeente wil op basis van erfdienstbaarheid mijn achtertuin overhoop halen. Mag dit ?

In mijn buurt is de gemeente begonnen met het renoveren van het riool. De gemeente beweert dat in mijn koopakte een clausule is opgenomen m.b.t. erfrecht welke dit zou toestaan. Om deze reden gaan zij de overkapping in mijn achtertuin ontmantelen en daarmee "mijn inziens" onherstelbare schade aanrichten. De gemeente geeft bij wederhoor aan dat wij blij moeten zijn dat zij ons niet verplichten om de tuin kaal op te leveren voor hun werkzaamheden. Zij geven tevens aan dat zij de tuin niet zullen herstellen nadat zij klaar zijn met hun werkzaamheden.

Ik heb mijn koopakte opgezocht. Daar staat een artikel in over erfrecht, welke in het kort inhoud dat wij elke lijdbare erfdienstbaarheden accepteren. Er staat ook in hetzelfde artikel een eindigend citaat: "verkoper heeft aan koper medegedeeld dat de volgende publiekrechtelijke beperkingen op de onroerende zaken rusten: N.V.T."

Ik heb daarom twee concrete vragen

1. Moeten wij daadwerkelijk blij zijn dat wij niet verplicht worden om de tuin voor hun op een voor hun wenselijke manier op te leveren?

En

Ik zou denken dat omdat er staat dat lijdbare erfelijke dienstbaarheden niet van toepassing zijn, dat er geen sprake van is dat wij dergelijke werkzaamheden moeten toestaan? Klopt dit?

Alvast bedankt

De erfdienstbaarheid is gevestigd ,daar kunt u zeker van zijn, dat is iets anders dan een publiekrechtelijke beperking. Een erfdienstbaarheid voor het mogen hebben van leidingwerk van gemeenten in of op uw eigendom is een civiele kwestie. Is er niets geregeld omtrent de situatie van noodzakelijke werken aan de erfdienstbaarheid en wie dat gaat herstellen indien dat nodig is; dan geldt de wet. Waarom meent u dat er sprake is van onherstelbare schade ( waar bestaat deze uit)

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag