Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn exman betaald geen allimentie vanwege laag inkomen. Binnenkort krijgt hij een groot geldbedrag omdat hij ontslagen wordt. Heb ik recht op een deel ervan?

Ik verwacht dat u geen aanspraak kunt maken op het bedrag, omdat u inmiddels gescheiden bent. Mogelijk heeft het wel een effect op de alimenatie die wellicht kan worden herzien. U kunt de volgende tekst ook verder lezen op onze site:

"Gouden handdruk (ontslagvergoeding) verdelen, of is deze 'verknocht'?"

Een gouden handdruk is een schadevergoeding voor inkomensschade als gevolg van ontslag. De Hoge Raad oordeelde in 1996 dat een gouden handdruk in de gemeenschap valt en dient te worden verrekend. In 2008 heeft de Hoge Raad echter geoordeeld dat indien de schadeloosstelling in de vorm van een bedrag ineens wordt uitgekeerd, er geen plaats is voor de uitzondering dat het goed ‘verknocht’ is. Dit bedrag valt dus in de gemeenschap van goederen. Echter, bij het geschil dat in 2008 werd voorgelegd aan de Hoge Raad ging het niet om een uitkering in één keer. Er was een overeenkomst gesloten tussen de man en zijn werkgever in verband met de beëindiging van de dienstbetrekking van de man. Zij waren overeengekomen dat er een koopsom zou worden gestort voor een stamrechtverzekering bij een verzekeringsmaatschappij. De man zou tot de ingangsdatum van zijn ouderdomspensioen periodieke uitkeringen ontvangen, waardoor zijn inkomen werd aangevuld tot 70% van zijn laatstgenoten salaris. De vraag is of deze aanspraken (waaronder de uitkeringen) ook in de gemeenschap van goederen vallen? Er moet in dit verband een onderscheid worden gemaakt tussen aanspraken van vóór en aanspraken van na de ontbinding van de huwelijksgemeenschap. De aanspraken van vóór de ontbinding van de huwelijksgemeenschap vallen in de gemeenschap, net als ontvangen loon. De aanspraken van na de ontbinding van de huwelijksgemeenschap vallen echter niet in de huwelijksgemeenschap. Deze aanspraken zijn een vervanging van het inkomen dat de man zou hebben ontvangen als de dienstbetrekking was voortgezet.

Indien de ‘gouden handdruk’ dus niet in één keer wordt voldaan, zal moeten worden nagegaan welk deel van de uitkering wel in de gemeenschap van goederen valt. Het andere deel wordt gezien als een ‘verknocht’ goed en zal volledig aan de desbetreffende persoon toekomen. Wordt de ‘gouden handdruk’ wel ineens uitgekeerd, dan valt deze volledig in de gemeenschap van goederen. Het wordt dan niet gezien als een ‘verknocht’ goed en zal moeten worden verrekend.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag