Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn ex-partner en ik zijn sinds januari uit elkaar en hebben een koopwoning die op beider naam staat. We hebben geprobeerd om samen in het huis te wonen maar mijn ex-partner heeft mij inmiddels meerdere malen bedreigd en ik heb de woning dan ook verlaten. We gaan de woning wel te koop zetten. Ik heb voorgesteld om elkaar per maand af te lossen in de woning, maar hij wil het huis niet uit. Hij bied alleen aan dat we er met z'n tweeën kunnen wonen, maar dat durf ik inmiddels niet meer. Mijn vraag is wat ik kan doen? En of ik alle kosten moet blijven betalen, ook nu ik niet in het huis woon. Het gaat om de hypotheek, gas, water, licht, servicekosten en verzekeringen.

Heeft u enig samenlevingscontract of bent u gehuwd? Want bij de beëindiging daarvan kunnen de zaken omtrent verkoop van de woning, en eventueel u uitkoop uit de woning ,geregeld worden. Dat kan bij de advocaat of notaris geregeld worden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

We hebben een samenlevingscontract. Daar staat onder andere in dat bij beëindiging van de relatie ook het samenlevingscontract eindigt. We willen de woning wel te koop zetten, maar in deze tijden verwacht ik geen snelle verkoop en wel een flinke restschuld. Ik weet dus niet wat in de tussentijd de beste oplossing zou zijn. Mijn ex-partner wil de woning ook niet verhuren. En we hebben beide niet genoeg inkomen om de woning over te nemen.


Als het goed is is in het samenlevingscontract bepaald wie welke lasten draagt bij het beëindigen van de overeenkomst/relatie. Dus u moet de samenlevingsovereenkomst erop nalezen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik heb het samenlevingscontract na gelezen en daar staat hoe, bij beëindiging samenleving, gemeenschappelijke zaken behoudens het woonhuis en verdeling gemeenschappelijk woonhuis geregeld moet worden. Ik denk dat het allemaal vrij standaard is. We moeten gemeenschappelijke zaken eerlijk verdelen en het huis te koop zetten en eraan meewerken als beide het niet over kunnen nemen. Er staat niet bij wat de 'regels' zijn als maar een van ons in de woning woont. Tijdens onze samenleving zijn we verantwoordelijk voor de gemeenschappelijke huishouding. En daar staat bij: kosten levensonderhoud, huurtermijnen woning, kosten van gebruikelijke verzekeringen en gezamenlijke vakanties. Maar dit valt dus eigenlijk nog onder de 'regels' die gelden bij samenwonen...


Zolang de samenlevingsovereenkomst nog niet beëindigd is, dan bent u beide voor 50% verantwoordelijk voor de gezamenlijke lasten. Dus zorgt u dat het huis zo snel mogelijk verkocht wordt. Tevens kunt u proberen met u ex-partner te overleggen om bepaalde verzekeringen op zijn naam te laten zetten, aangezien hij nu alleen in het huis woont. Kortom: zorgt u dat het samenlevingscontract zo snel mogelijk beëindigd wordt zodat alle afspraken concreet worden gemaakt en u niet langer hoeft te betalen voor iets waar u geen gebruik van maakt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag